Stilstaan in de storm: leiderschap in lastige tijden

stilstaan in de storm mel master

De coronacrisis lijkt zo goed als voorbij, maar het is nog steeds storm en depressie in onderwijsland. Enerzijds popelen we om aan het werk te gaan. Anderzijds is vermoeidheid een veel gevoeld restverschijnsel onder leraren en schoolleiders. Daarnaast vraagt het steeds nijpender wordende lerarentekort veel creativiteit en uithoudingsvermogen.

Wat doe je in zo’n situatie? Er harder aan trekken? Harder trekken aan je zelf, aan je medewerkers? Of nodigt de situatie juist uit om even stil te staan en een denkpauze te nemen?

Dansen in de regen

Drie schoolleiders en studenten van de master Educational Leadership vertelden eerder in het artikel Dansen in de regen over de gevolgen van de pandemie op hun studie en het werk als schoolleider. Marijke Aarnoutse-Biersteker, Wico Blokland en Sanne Meijrink beschrijven hoe zij er in slaagden aandacht te blijven houden voor organisatieontwikkeling.

Stilstaan in de storm

De drie schoolleiders, Marijke, Wico en Sanne, haalden inspiratie uit bepaalde theorieën die aan ze werden voorgelegd tijdens de master Educational Leadership. Voor Wico Blokland is het gedachtegoed van Manon Ruijters van grote waarde. Sanne Meijrink en Marijke Aarnoutse-Biersteker noemen Thijs Homan als inspiratiebron.

Het artikel Stilstaan in de storm uit het vakblad Basisschoolmanagement (geschreven door Edith Pijpers-Streefkerk, onderwijsadviseur en opleidingsdocent bij Penta Nova en het Marnix Onderwijscentrum) geeft een korte impressie van de theorie van deze twee auteurs en de lessen die we hieruit kunnen trekken.
 

Lees het artikel 'Stilstaan in de storm' hier
 

Meer informatie over de master Educational Leadership 

Wil jij jouw professionele ontwikkeling als schoolleider een impuls geven? En wil je net als de hierboven genoemde schoolleiders een verdiepingsslag maken met je team en het onderwijs op jouw school naar een hoger plan tillen? Dan is de master Educational Leadership bij Penta Nova wellicht iets voor jou. Je vindt meer informatie op de website en bent van harte uitgenodigd bij een voorlichting!

Contactinformatie auteur 

Edith Pijpers - Streefkerk
e.pijpers@hsmarnix.nl