Opleidingen » Master

Excelleren als schoolleider?

Wil jij een verdiepingsslag maken met je team en het onderwijs op jouw school naar een hoger plan tillen? Dan is de Master Educational Leadership iets voor jou.

Master Educational Leadership

Master Educational Leadership
De Master Educational Leadership (MEL) is ontwikkeld om de professionalisering van schoolleiders te verdiepen. Deze master biedt naast theoretische verdieping ook onderzoeksvaardigheden om je op te leiden tot onderzoeksmatig schoolleider. Je leert het systematisch vaststellen, onderzoeken en verbeteren van leerling- en schoolresultaten. In de opleiding staat de onderzoekende schoolleider die leiding kan geven aan een school met een onderzoeksmatige cultuur centraal. De Master Educational Leadership is geaccrediteerd door de NVAO en geeft een door de overheid erkende hbo mastergraad van Master Educational Leadership.

“Inspirerende opleiding; de onderzoekslijn voor mij het meest interessant en boeiend.” 

Inschrijven

Loading

Voor wie?
De masteropleiding Educational Leadership is voor ambitieuze schoolleiders met enige jaren werkervaring in een integrale leidinggevende functie in het po, vo of mbo/bve, die zich verder willen professionaliseren op masterniveau tot excellente schoolleider. Zij hebben een erkende opleiding gevolgd op het gebied van onderwijsmanagement, bijvoorbeeld de Opleiding Schoolleider Basis- of Vakbekwaam of een vergelijkbare opleiding bij een erkende aanbieder.

Omvang
De Master Educational Leadership is een deeltijdopleiding. De studielast is 30 ECTS per jaar wat overeenkomt met 840 uur. Inclusief contacttijd is dit per week een gemiddelde studielast van twintig uur bij 40 schoolweken.

Lesdagen en lestijden
De opleiding start in januari 2018 en duurt twee jaar. De lesdag is donderdag. Aan het begin van het eerste en het tweede semester is een tweedaags seminar gepland. Elke twee weken is er een lesdag op de hogeschool. De lestijden zijn van 09.30 tot 16.30 uur. Per leslocatie zijn afwijkingen mogelijk. Kijk hier voor het actuele rooster.

Kosten
Het collegegeld voor de leergang 2017-2018 is € 6.995,– per jaar. De verblijfskosten voor de seminars in het eerste jaar bedragen € 600,– inclusief BTW. De kosten voor de studiereis in het tweede jaar zijn afhankelijk van de bestemming. Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van € 500,– per jaar.
Voor deze master kan de lerarenbeurs worden aangevraagd. Het CROHO nummer van de master Educational Leadership bestaat uit het BRINnummer (10IZ) en de opleidingscode (ISAT70139). 

Schoolleiderstegemoetkoming
Een schoolleider kan namens het bevoegd gezag van een school subsidie aanvragen voor de kosten van zijn of haar vervanging tijdens het volgen van een masteropleiding. De subsidie is bedoeld voor de vervangingskosten van de betreffende schoolleider voor ten hoogste 640 studieverlofuren gedurende twee studiejaren. Het bedrag per studieverlofuur bedraagt € 49,- per uur voor het basisonderwijs en € 53,- per uur voor het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Lees meer bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen

Locaties
De opleiding vindt ieder jaar plaats op de centrale leslocatie in Utrecht. Bij voldoende aanmeldingen voor een andere leslocatie kan ook daar een lesgroep starten.
In Drachten/Heerenveen kun je aansluiten bij een incompanytraject bij onderwijsgroep Fricolore (lesdag woensdag) met dezelfde inhoud als de reguliere opleiding.

Daarnaast is het voor besturen mogelijk om deze opleiding op een eigen locatie te arrangeren.

Afronding en registratie
De afronding van de studie bestaat uit de masterthesis. Dit is het opzetten, uitvoeren, implementeren en verslag doen van een onderzoek in de eigen organisatie. Na positieve afronding van de opleiding ontvang je een getuigschrift en een door de overheid erkende hbo mastergraad van Master Educational Leadership. De master is geaccrediteerd door de NVAO en tevens erkend en geregistreerd door het Schoolleidersregister PO, Met het getuigschrift van de master kun je je registreren bij het SRPO als directeur primair onderwijs.

“Goed tempo, goede inhoud, prettige afwisseling met gastdocenten.”

Lees meer over de inhoud van de Master Educational Leadership.