Opleidingen » Master Educational Leadership

Excelleren als schoolleider?

Wil jij een verdiepingsslag maken met je team en het onderwijs op jouw school naar een hoger plan tillen? Dan is de Master Educational Leadership iets voor jou.

Master Educational Leadership

Master Educational Leadership
De Master Educational Leadership (MEL) is ontwikkeld om de professionalisering van schoolleiders te verdiepen. Deze master biedt naast theoretische verdieping ook onderzoeksvaardigheden om je op te leiden tot onderzoeksmatig schoolleider. Je leert het systematisch vaststellen, onderzoeken en verbeteren van leerling- en schoolresultaten. Centraal in de opleiding staat de onderzoekende schoolleider die leiding kan geven aan een school met een onderzoeksmatige cultuur. De Master Educational Leadership is geaccrediteerd door de NVAO en geeft een door de overheid erkende hbo-mastergraad van Master of Arts.

Lees hier meer over de inhoud van de masteropleiding.

“Inspirerende opleiding; de onderzoekslijn was voor mij het meest interessant en boeiend.” 

NIEUW: Master Educational Leadership in seminars
Dezelfde inhoud, andere vorm en verdeling van lesdagen. Deze variant is te volgen in Zeeland en het noorden van het land en start in oktober 2021. Lees meer over deze variant in de flyer.

Wil je meer weten over onze Master Educational Leadership? Neem dan deel aan een voorlichting of meeloopdag.

Voorlichting
De voorlichting van de Master Educational Leadership in Utrecht wordt verzorgd door dr. Schelte Beltman en Judith Amels, kerndocent en onderzoeksdocent van de master. In Zwolle wordt de voorlichting gegeven door Gerbrand Kloppenburg MSc, kerndocent van de master en lesplaatscoördinator. In Haarlem verzorgt Marieke van Vliet de voorlichting, zij is tutor van de persoonlijke lijn in de master. Zij lichten toe wat de opleiding inhoudt, voor wie de opleiding is en wat je er mee kunt in je onderwijspraktijk. Ook is er een student van de master aanwezig om al je vragen te beantwoorden.

Bekijk de voorlichtingsdata en meld je aan.

 

Lees hier meer over de inhoud van de masteropleiding.

“Inspirerende opleiding; de onderzoekslijn was voor mij het meest interessant en boeiend.” 

Tevreden studenten
Studenten van de Master Educational Leadership geven hun studie net als vorig jaar een 4,5 (op schaal van 1-5). Op vrijwel alle thema’s wordt ruim boven de 4 gescoord. De studenten zijn met name te spreken over de inhoud van de opleiding, de docenten, de verworven wetenschappelijke vaardigheden en uitdagend onderwijs. 
96% van de studenten zou de opleiding aan de Marnix Academie aanraden aan vrienden, familie of collega’s! Lees de hele uitslag van de Nationale Studentenenqûete op de site van Studiekeuze123.

Studenten over de master

Tina van den Bosch - MEL student

‘De themalijn sluit zo nauw aan op de praktijk en heeft er ook voor gezorgd dat ik een nieuwe baan heb gekregen met veel uitdaging, waar ik heel gelukkig van wordt.’

 ‘Ik moedig mensen in en buiten het ROC heel erg aan om een opleiding als dit te gaan doen. Je wordt er als leidinggevende en als persoon alleen maar sterker van.’

Henry van den Top-  MEL student

‘Ik vind de inhoud van de MEL  heel prettig, het is heel mooi gestructureerd. In een themalijn, onderzoekslijn en in de persoonlijke lijn. Ze hebben ervoor gezorgd dat die drie lijnen elkaar voortdurend raken dat vind ik ook wel mooi.’

‘Ik zeg tegen heel veel mensen dat je eigenlijk eerder met een opleiding als deze moet beginnen. Ik hoop er nog een hele tijd van de profiteren, maar als ik dit geweten had, had ik het tien jaar geleden al wel willen doen. Het brengt je echt heel veel.’

‘De MEL is gewoon een must voor alle schoolleiders. Als je deze studie niet hebt gedaan heb je echt heel wat bagage minder.’

Marnix Compagnie - MEL Student

‘Ik ben heel tevreden over hoe de opleiding is. Ook over de feedback en support van de docenten. Het is prettig dat als je ergens een vraag over hebt dat ze er zijn om je ook te helpen. En dat straalt het aan alles uit. Ze zijn er echt op uit om je als student op dat hogere level te krijgen en ze zijn daarbij zeker ook kritisch.’

Topopleiding 2018
In de Keuzegids Masters 2018 heeft Penta Nova de toppositie in de categorie 'Hbo Onderwijsmanagement'. De opleiding onderscheidt zich vooral door de kwaliteit van docenten, wetenschappelijke vorming, praktijkgerichtheid van het programma en studeerbaarheid.

Het oordeel van de Keuzegids is gebaseerd op het expertoordeel (accreditatiebesluit van de NVAO) en het oordeel van studenten, ontleend aan de jaarlijkse Nationale Studentenenquête.

 

Voor wie?
De masteropleiding Educational Leadership is voor ambitieuze schoolleiders met enige jaren werkervaring in een integrale leidinggevende functie in het po, vo of mbo/bve, die zich verder willen professionaliseren op masterniveau tot excellente schoolleider. Zij hebben een erkende opleiding gevolgd op het gebied van onderwijsmanagement, bijvoorbeeld de Opleiding Schoolleider Basis- of Vakbekwaam of een vergelijkbare opleiding bij een erkende aanbieder.

Omvang
De Master Educational Leadership is een tweejarige deeltijdopleiding. De studielast is 30 ECTS per jaar, wat overeenkomt met 840 uur. Inclusief contacttijd is dit per week een gemiddelde studielast van twintig uur bij 40 schoolweken.

Lesdagen en lestijden
De opleiding start in september 2021 (Zwolle en Haarlem) en in januari 2021 (Utrecht) en duurt twee jaar. De lesdag is donderdag. Aan het begin van het eerste, het tweede en het vierde semester is een tweedaags seminar gepland. Elke twee weken is er een lesdag op de hogeschool. De lestijden zijn van 09.30 tot 16.30 uur. Per leslocatie zijn afwijkingen mogelijk. Kijk hier voor het actuele rooster.

Investering
Het collegegeld voor de leergang 2021-2022 is € 7.438,- per jaar. De verblijfskosten voor de seminars in het eerste, tweede en vierde semester bedragen € 325,- per seminar, inclusief btw. De kosten voor de studiereis in het tweede jaar zijn afhankelijk van de bestemming. Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van ca. € 500,- voor de gehele studietijd.
Voor deze master kan de lerarenbeurs worden aangevraagd. Het CROHO-nummer van de Master Educational Leadership bestaat uit het BRIN-nummer (10IZ) en de opleidingscode (ISAT70139). 

Schoolleiderstegemoetkoming
Een schoolleider kan namens het bevoegd gezag van een school subsidie aanvragen voor de kosten van zijn of haar vervanging tijdens het volgen van een masteropleiding. De subsidie is bedoeld voor de vervangingskosten van de betreffende schoolleider voor ten hoogste 640 studieverlofuren gedurende twee studiejaren. Het bedrag per studieverlofuur bedraagt € 49,- per uur voor het basisonderwijs en € 53,- per uur voor het voortgezet (speciaal) onderwijs.

Lees meer bij de Dienst Uitvoering Onderwijs - Subsidies aan Instellingen

Locaties
De master wordt aangeboden in Utrecht, Zwolle en Haarlem.
Voor besturen is het mogelijk om deze opleiding op een eigen locatie te arrangeren.

Afronding en registratie
De afronding van de studie bestaat uit de masterthesis. Dit is het opzetten, uitvoeren, implementeren en verslag doen van een onderzoek in de eigen organisatie. Na positieve afronding van de opleiding ontvang je een getuigschrift en een door de overheid erkende hbo-mastergraad van Master Educational Leadership. De master is geaccrediteerd door de NVAO en tevens erkend en geregistreerd door het Schoolleidersregister PO. Met het getuigschrift van de master kun je je registreren bij het SRPO als directeur primair onderwijs.

“Goed tempo, goede inhoud, prettige afwisseling met gastdocenten.”

Lees meer over de inhoud van de Master Educational Leadership.