Schoolleider Basisbekwaam (verkort)

Wie word jij als leidinggevende binnen jouw organisatie? Hoe maak jij het onderwijs nog beter? Tijdens de opleiding basisbekwaam ontdek je jouw (visie op) leiderschap door te kijken vanuit de praktijk, vanuit theorie én vanuit jouw persoonlijke kwaliteiten.

Wat staat centraal tijdens de opleiding basisbekwaam?

 • Doorzien van de dynamiek in jouw organisatie
 • Richting aangeven in jouw onderwijs organisatie
 • Sturen op sterke samenwerkende teams 

Opleiding basisbekwaam praktijkgericht

De opleiding basisbekwaam is heel praktijkgericht. De praktijk is steeds leidend: wat vind je belangrijk voor jouw organisatie en team? Hoe ga je om met feedback vanuit je team? Hoe ga je om met moeilijke situaties in de praktijk? Tijdens de opleiding basisbekwaam leer je heel veel over jezelf als leider.

In de opleiding basisbekwaam leer je ook veel van elkaar. Zo ga je ook bij medestudenten langs op hun school, om zo te zien en ervaren hoe zij hun kennis in de praktijk toepassen.

Samenwerkend leren    

Je leert bij Penta Nova door intensief samen te werken, de kunst bij elkaar af te kijken en te integreren in jouw persoonlijke ontwikkeling. We zien dat ook na de opleiding er nog veel contact is tussen studenten. Zo kun je, ook na de studie, van elkaar blijven leren.

Basisbekwaam in 3 varianten: kies wat bij jou past

1.    Basisbekwaam Regulier

Houd je van studeren met een wekelijks ritme, kies dan voor de reguliere variant. De ene week een fysieke lesdag (vol ontmoeting en samen leren). En de andere week heb je een coachgesprek, bezoek je een school van een medestudent of bereid je de aankomende lesdag voor. 

 • Voor beginnende leiders met een (kleine) leidinggevende verantwoordelijkheid.
 • We starten de opleiding met een intensieve tweedaagse bijeenkomst in hotel/restaurant 't Wapen van Marion in Oostvoorne. 
 • 15 lesdagen op een vaste locatie. De lesdagen zijn iedere 2 á 3 weken.
 • Gedurende het jaar voeren we 3 persoonlijke coachgesprekken.
 • Daarnaast is er een aantal audit-dagen. Dan ga je met een nieuwsgierige, kritische blik elkaars scholen bezoeken.
 • Studiebelasting: 420 uur. 

Voor de kosten en andere praktische informatie klik hier.

2.    Basisbekwaam Blended

Houd je van de combinatie van fysiek ontmoeten en de online leren; kies dan voor de Blended variant. Tijdens de 3 fysieke tweedaagse (met veel ruimte voor verdieping en ontmoeting) worden sterke verbindingen gelegd. Die vormen de basis voor de online lesdagen met een hoge dynamiek en afwisselende online en offline werkvormen.

 • Voor beginnende leiders met een (kleine) leidinggevende verantwoordelijkheid. 
 • Vanuit een heldere focus efficiënt online werken, gecombineerd met intensief ontmoeten tijdens 3 intensieve tweedaagse verdeeld over het jaar in een fijn hotel in Garderen.
 • Eveneens 15 bijeenkomsten waarvan 9 lesdagen online (in blokken met pauzes en actieve werkvormen). 
 • Gedurende het jaar voeren we 3 persoonlijke coachgesprekken.
 • Daarnaast is er een aantal audit-dagen. Dan ga je met een nieuwsgierige, kritische blik elkaars scholen bezoeken.
 • Minder reistijd en een netwerk met schoolleiders uit het hele land.
 • Studiebelasting: 420 uur. 

Voor de kosten en andere praktische informatie klik hier.

3.    Basisbekwaam Verkort

Heb je al kennis en ervaring in leiderschap en ben je bereid om dit vanaf de eerste lesdag met elkaar te delen, dan kan je voor de verkorte variant kiezen. Vanaf de eerste lesdag zoek je samen de verdieping op; vanuit jouw kennis en ervaring presenteer je aan elkaar en geef je feedback.

 • Voor (beginnende) schoolleiders met een passende vooropleiding zoals middenmanagement, die basiskennis hebben (bijvoorbeeld opleiding Middenmanagement) van schoolleiderschap.
 • In de verkorte opleiding zit een tweedaagse bijeenkomst met overnachting op een externe locatie.  
 • Naast de intensieve tweedaagse bijeenkomst zijn er nog 8 fysieke lesdagen in Utrecht of Den Haag met schoolleiders uit het hele land. 
 • Buiten deze lesdagen om zijn er een aantal audit-dagen. Dan ga je met een nieuwsgierige, kritische blik elkaars scholen bezoeken.
 • Gedurende het jaar voeren we 3 persoonlijke coachgesprekken. Deze worden gepland buiten de onderwijsdagen om. 
 • Studiebelasting: 260 uur. 

Voor de kosten en andere praktische informatie klik hier.

Penta Nova studenten

 

Hoe ziet de opleiding Basisbekwaam eruit?

Je werkt in drie etappes aan uitdagende opdrachten, aangevuld met vakliteratuur.

In de eerste etappe van de opleiding Basisbekwaam ga je elkaars leiderschapskwaliteiten onderzoeken. Welke invloed heb jij in jouw organisatie? Je krijgt zicht op de dynamiek van je hiervan en ontwikkelt inzicht in de samenhang van leiderschap.

Bij de tweede etappe ga je daadwerkelijk op bezoek bij een aantal scholen. Je ontmoet elkaar in elkaars praktijk. Je verwerkt feedback van je medestudenten in een presentatie over jouw leiderschap in jouw school.

In de laatste etappe ga je met jouw team in gesprek over een gewenste schoolontwikkeling. Een dialoog over onderwijs op basis van data uit je school én op basis van passende literatuur. Vervolgens ga je met medestudenten in een sessie brainstormen over een vervolg: hoe ga jij sturing geven aan je team in deze gewenste verandering?

In de opleiding Schoolleider Basisbekwaam leer je op basisbekwaam niveau (adjunct-directeur, teamleider, bouwcoördinator) leiding te geven aan scholen in het po, vo en mbo. De opleiding is gebaseerd op de beroepsstandaard voor schoolleiders van het Schoolleidersregister PO en het Schoolleidersregister VO. 

 

Twee leerlijnen

De opleiding Schoolleider Basisbekwaam is opgebouwd langs twee leerlijnen. 

 1. De thematische lijn kent onderwerpen als werken vanuit visie, bedrijfsvoering, cultuur en structuur met aandacht voor teamleren en de actualiteit. In deze lijn is onderzoeksmatig leiderschap geïntegreerd. Je ontwerpt een kijkkader voor audits om bij elkaar op school leiderschap in de praktijk te oberveren. Je gaat met je eigen team in gesprek over een gewenste schoolontwikkeling, die je goed in beeld hebt gebracht op basis van data. 
 2. De persoonlijke lijn gaat in op jouw kwaliteiten en idealen, ook bij lastige casussen uit jouw eigen leiderschapspraktijk. Welke belemmerende overtuigingen beperken je? Welke waarden beïnvloeden je keuze? Welke kwaliteiten kun je inzetten om de beste oplossing voor je leerlingen, je team of jouw ouders mogelijk te maken? Deze lijn is georganiseerd in leerkringen met een persoonlijke coach, met aandacht voor persoonlijke thema’s in coachgesprekken

Bekijk meer praktische informatie over de opleiding Schoolleider Basisbekwaam.  

Je rondt de opleiding af door een variatie aan praktijkgerichte toetsvormen: presentatie, interview, onderwijskundige dialoog met het team en verslag. Bij een positieve afronding ontvang je het diploma Schoolleider Basisbekwaam van Penta Nova.

Benieuwd hoe alumni de opleiding Schoolleider Basisbekwaam hebben ervaren? Lees meer over hun ervaringen op deze pagina.

Inschrijven voor de opleiding

Meld je aan voor de voorlichting

Persoonlijke coaching tijdens de opleiding basisbekwaam

Het vak is uitdagend genoeg, dus veerkracht vinden we belangrijk. Daarom versterken we zelfkennis in persoonlijke coachgesprekken met de coach van je eigen leerkring. Ontdek patronen, wat helpt je, wat kan ook anders? Welke waarden zijn belangrijk voor je? Door krachtgericht coachen krijg je meer keuzes en alternatieven voor jouw omgang met je team. 

Variatie in opdrachten

Alle opdrachten zijn gebaseerd op jouw praktijk. De tijd van ‘alleen maar schrijven’ is voorbij. Verwacht vormen als het maken van:
●     een kijkwijzer
●     een presentatie
●    een ontwikkel dialoog
Je krijgt bij elke opdracht tussentijds al feedback van je docent en je medestudenten.

Wat vinden onze studenten?

Onze studenten beoordelen de opleiding Basisbekwaam Schoolleider met een 8,6! Enkele quotes van oud-studenten:

 • "De opleiding is gericht op je eigen ontwikkeling en behoefte; het is je eigen leerproces"
 • "De docenten schitteren door gedrevenheid, doortastendheid en duidelijkheid!"
 • "Er hangt een veilige en fijne sfeer op de opleiding. De studenten ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan"
 • "Het was een prikkelende, veelzijdige en inspirerende tijd"

Voorlichting opleiding Basisbekwaam Schoolleider 

Wil je meer weten over onze opleiding schoolleider basisbekwaam? Dan ben je van harte welkom bij een van onze voorlichtingsbijeenkomsten. De voorlichting wordt gegeven door kerndocenten van de opleiding. Je kunt ook al je vragen stellen en in gesprek gaan met studenten.

Inschrijven voor de opleiding

Meld je aan voor de voorlichting

Penta Nova - Medewerkers - Peter

 

Persoonlijk contact

Het kiezen van een opleiding doe je niet zomaar. We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt. Wil je daarom eerst persoonlijk contact?

Zo kun je alles rustig met onze opleidingsleider Peter Antes bespreken. Hij maakt graag tijd voor je. 

Peter Antes
Opleidingsleider Schoolleider Basisbekwaam

E: p.antes@hsmarnix.nl

T: 06 54 34 10 98