"Stappen maken om de rol als schoolleider goed te kunnen dragen"

Schoolleider-Jaco-Penta-Nova

Jaco Offermans werkt al ongeveer 30 jaar in het onderwijs. Aan het begin van zijn carrière stond hij als leerkracht voor de klas. Op dit moment begeleidt en coacht hij studenten voor onder andere Driestar hogeschool. Ook is hij recent directeur geworden van basisschool de Zaaier in Wijngaarden. In de basis lag zijn ambitie nooit bij directeur worden. Toen de kans zich voordeed, greep hij deze toch met beide handen aan. In dit blog vertelt hij meer over zijn persoonlijke ervaringen met de opleiding Schoolleider Basisbekwaam.

Het avontuur aangaan

Jaco had tot voor kort niet gedacht om de stap te maken richting het directeurschap, maar het begon toch te kriebelen bij hem. “De combinatie tussen het directeurschap en het coachen van studenten leek mij heel mooi, dus ben ik het avontuur voor de volle honderd procent aangegaan”, vertelt Jaco. “Om schoolleider te worden, moet je natuurlijk geregistreerd zijn. Daarom besloot ik de opleiding Schoolleider Basisbekwaam te volgen bij Penta Nova. Ik ben ook al directeur op een kleine school, met ongeveer 54 leerlingen. Het persoonlijke contact met de leerlingen, leerkrachten en de ouders geeft mij veel energie!”

Stappen maken

Voor Jaco zijn er nog veel stappen te behalen op het gebied van management. “Om de rol als schoolleider goed te kunnen dragen, moet ik kennis opdoen en veel leren. Ik moet ervoor zorgen dat ik weet hoe het directeurschap in elkaar steekt. Daarom is de opleiding voor mij zo belangrijk”, benadrukt hij.  Door de opleiding is hij begonnen om het onderwijsconcept op zijn basisschool te vernieuwen. “Dat moest ook wel, omdat de school vrij klein is. Dit vraagstuk neem ik steeds mee en zet ik in tijdens mijn opdrachten en leerdoelen. In de opleiding krijg je echt de ruimte om je eigen leerthema’s in te zetten”, geeft Jaco aan.

Meerwaarde van de opleiding

De opleiding bestaat uit een thematische en persoonlijke leerlijn. “De thematische leerlijn is verdeeld in drie etappes, verspreid over één jaar. Elke etappe sluit je af met een tentamen of presentatie. De presentatie bereid je samen voor in een kleine groep”, zegt Jaco. “De persoonlijke lijn is gefocust op je eigen leerdoelen en de doelen die je stelt voor jouw school. De twee leerlijnen kunnen volgens Jaco wel aan elkaar worden verbonden. “De themalijn kun je zo inzetten dat het gekoppeld is aan je school. Dit werkt voor mij erg fijn en ik vind het echt een meerwaarde van de opleiding!”

Werken in leerteams

Jaco vindt het fijn dat er bij de opleiding wordt gewerkt met leerteams. “Mocht je er even niet uitkomen, dan kun je samen met je medestudenten sparren over je bevindingen of ideeën”, legt hij uit. Hij is dan ook erg te spreken over de opleiding. “Ik doe veel kennis op. Het is jammer dat de colleges online zijn, maar gelukkig is het goed geregeld vanuit de docenten en Penta Nova”, vertelt hij. “Daarom wil ik na het behalen van deze opleiding direct starten met de opleiding Schoolleider Vakbekwaam!”

Tot slot wilt Jaco graag een tip meegeven: “Deel je tijd tijdens de opleiding goed in. Blok per week een standaard studiedag in je agenda. Deze dag kan je gebruiken om aan je opdrachten te werken.”

Wil je meer weten over de opleiding Schoolleider Basisbekwaam? Lees meer over de opleiding of bezoek een voorlichting.