Zij-instroom Schoolleider

Ben jij een leidinggevende buiten het onderwijs en overweeg je om schoolleider te worden? Of ben je net gestart als schoolleider, met ervaringen uit een ander werkveld? Met het zij-instroomtraject tot schoolleider primair onderwijs vorm je een stevig fundament voor jouw (toekomstig) leiderschap. 

Wil je meer weten over onze opleiding? Neem dan contact op met Anke van Riel (opleidingscoördinator) of meld je aan voor een voorlichting.

Voor wie?

Dit traject is bestemd voor wie zich herkent in het onderstaande profiel:

 • Zin in de dynamiek die kinderen en hun ouders met zich meebrengen
 • Ruime ervaring met leidinggeven aan professionals in teams
 • Voldoende tijd voor studie en stage overdag
 • Sterke communicatieve vaardigheden
 • Zowel samenwerkend als zelfstandig leren past je.

Het traject samengevat

 • Eénjarige opleiding
 • Start in Utrecht op 15 april en ik oktober in Den Haag en Zwolle
 • Omvang studiegroep, minimaal vier studenten en maximaal veertien
 • Uitgebreide stage: een jaar lang gemiddeld één dag per week bij een ervaren schoolleider; in onderling overleg zoeken wij voor jou een stageschool
 • Opleiding in samenwerking met Penta Nova, leidend tot het erkende Diploma Schoolleider Vakbekwaam
 • Basiskennis over het beroep van leraar, in samenwerking met de Hogescholen
 • Ervaren docenten uit de schoolleidersopleidingen en de lerarenopleiding
 • Een studiebelasting van gemiddeld 25 uur per week (inclusief stage- en contacttijd)
 • Een uitgebreide intake waar een geschiktheidsassessment deel van uitmaakt
 • Deelname kost ca. € 12.000. De verplichte literatuur schaf je zelf aan. De kosten hiervan bedragen ca. € 500.

Schrijf je hier in

Praktijkgerichte opleiding

Door de opleiding te volgen met een kleine studiegroep én door veel uren in de praktijk van een basisschool te werken, verwerf je de competenties die een schoolleider nodig heeft. Deze competenties zijn vastgesteld door het Schoolleidersregister primair onderwijs.

De opleiding bestaat uit twee onderdelen, die we gaandeweg steeds meer integreren:

 • Het onderwijskundig deel. Dit deel is gebaseerd op het specialisme van de lerarenopleidingen basisonderwijs die aangesloten zijn bij Penta Nova.
 • Het schoolleiders-deel. Dit deel is gebaseerd op het onderwijsprogramma van de OSL Vakbekwaam van Penta Nova, een gerenommeerde specialist in het opleiden van schoolleiders.

Je werkt aan de vertaling van generieke leiderschapsthema’s naar het onderwijs. Denk hierbij aan cultuur, structuur, interne en externe verantwoording, governance, veranderkunde en teamleren. Daarnaast werk je aan je persoonlijke effectiviteit in dit nieuwe domein. Dit doe je onder begeleiding van een coach. Voor de basiskennis van het vak van leerkracht verdiep je je in thema’s als pedagogisch klimaat en sociale veiligheid, klassenmanagement en de inrichting van het curriculum. Daarnaast kent de opleiding een component zelfstudie. Je bestudeert literatuur en maakt toetsen om het Diploma Schoolleider Vakbekwaam te halen.

In deze opleiding studeer je in een kleine groep en is er veel persoonlijke aandacht.

Supervisie als ondersteuning bij de start 

De meeste aspirant schoolleiders die onze opleiding doen vinden een baan als schoolleider. Vaak al tijdens de opleiding, soms vlak erna. Uit de talloze gesprekken die wij voeren met startende schoolleiders weten we wat er op je af kan komen en wat je aandacht vraagt.  We vinden het van belang om je te (blijven) ondersteunen in deze fase. Dit doen we in de vorm van een supervisie traject.

Supervisie is een onderdeel van onze begeleiding bij jouw eerste schoolleidersbaan. Het is een vorm van coaching waarin jij als persoon en professional centraal staat. Het gaat om: hoe ontwikkel jij je het nieuwe beroep in jouw nieuwe werkcontext. In supervisie komen vragen aan de orde als: 

 • hoe stel ik grenzen aan mijn collega’s in een voor mij relatief nieuwe cultuur?; 
 • er komt zoveel op mij af, wanneer is het klaar, wanneer is het genoeg?; 
 • zit er genoeg in mijn rugzak om in die onbekende wereld van school/onderwijs een leider te kunnen zijn? 

Een module supervisie wordt gegeven door een gecertificeerd supervisor en bestaat uit 10 gesprekken van een uur. De kosten bedragen € 1950 en kun je voorleggen aan je werkgever. De gesprekken vinden in overleg live of online plaats. Schoolleiders die supervisie volgen zeggen hierover: “De supervisie maakt dat je even stilstaat in plaats van te blijven doorhollen”. Supervisie geeft je de kans je verhaal te doen in alle openheid. Het helpt je om je kracht en kwaliteiten te ervaren en nieuwe perspectieven te verkennen. 

Inschrijven voor de opleiding

Meld je aan voor de voorlichting

In-company

Wil je de opleiding in-company volgen? Dat kan! Neem voor meer informatie contact op met Anke van Riel (opleidingscoördinator).

Oriëntatie van 3 dagen 

Om de stap naar deze opleiding zo zorgvuldig mogelijk te kunnen maken, werken wij samen met de Algemene Vereniging voor Schoolleiders, het AVS.
De AVS Academie biedt een oriëntatie van 3 dagen waarin je kennis kunt maken met het vak van schoolleiders. Onze opleiding sluit aan op deze oriëntatiedagen. 

  Nieuwe subsidieregeling voor zij-instromende schoolleiders 

  Per 1 september 2022 is het voor schoolbestuurders mogelijk om een tegemoetkoming aan te vragen voor zij-instromende schoolleiders. Daarmee is het voordelig voor schoolbesturen en zij-instromende schoolopleiders om de opleiding te volgen. Meer informatie over subsidieregeling

  Leslocaties 

  Dit traject wordt aangeboden op drie leslocaties van Penta Nova.

  Leslocatie Utrecht

  In Utrecht volg je de opleiding op de Marnix Academie. Voor meer informatie kun je contact opnemen met opleidingscoördinator Anke van Riel

  Leslocatie Den Haag

  In Den Haag volg je de opleiding bij Inholland. Voor vragen kun je contact opnemen met Petra Beukelman of Misha van Blijswijk

  Leslocatie Zwolle

  In Zwolle volg je de opleiding bij Hogeschool Viaa. Voor vragen kun je contact opnemen met Marco Bulthuis

  Deze zij-instromers gingen je voor!

  Hieronder vind je enkele interviews met Penta Nova alumni over hun ervaringen als zij-instromend schoolleider. Lees meer over hun drijfveren om de opleiding te starten en laat je inspireren!

  Praktische informatie voor de start van je studie

  Kosten: €12.000

  Aantal bijeenkomsten: n.t.b. 

  Studiebelastinguren: 840 uur

  Leslocatie Utrecht: Maandag 15 april 2024

  Leslocatie Den Haag: Oktober 2024, planning volgt

  Leslocatie Zwolle: Oktober 2024, planning volgt

  Heb je vragen, mail dan voor praktische informatie naar het Penta Nova secretariaat of voor inhoudelijke informatie naar Anke van Riel. Of bel naar 030 275 3580. 

  Anke van Riel-Opleidingsleider Zij-instroomtraject schoolleider

   

  Persoonlijk contact

  Het kiezen van een opleiding doe je niet zomaar. We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt. Wil je daarom eerst persoonlijk contact?

  Zo kun je alles rustig met onze opleidingsleider Anke van Riel bespreken. Zij maakt graag tijd voor je. 

  Anke van Riel
  Opleidingsleider Zij-instroomtraject schoolleider

  E: anke1.vanriel@hsmarnix.nl

  T: 06 24 85 55 09