Schoolleider Vakbekwaam

Volgde je al de opleiding Schoolleider Basisbekwaam en wil je je verder verdiepen in onder andere onderwijskundig leiderschap en veranderprocessen? Dan is de vervolgopleiding Schoolleider Vakbekwaam van Penta Nova iets voor jou.

Wat staat centraal tijdens de opleiding vakbekwaam

●    Regie voeren op interne processen
●    Strategisch samenwerken in netwerken
●    Scenario's hanteren voor de toekomst

Ontdek jouw leiderschap tijdens de opleiding vakbekwaam

Hoe benut je kwaliteiten van je team voor goede interne processen? Hoe werk je samen met je omgeving zodat jouw leerlingen de beste kansen krijgen? Tijdens de opleiding vakbekwaam  leer je om de kwaliteit van het onderwijs te versterken én gelijktijdig je schoolorganisatie te versterken. Je krijgt in de opleiding vakbekwaam meer grip op een stevige professionele cultuur. 
●    Je leert hoe je uitdagingen kan benutten om de visie op onderwijs en samenwerking in een team te verbeteren. 
●    Je leert de goede vragen te stellen op het juiste moment. 
●    Je leert balanceren tussen stevig  sturen en juist ruimte en vertrouwen te geven. 
●    Alles vanuit een brede eindverantwoordelijke blik.  

Opleiding vakbekwaam praktijkgericht

De opleiding vakbekwaam is heel praktijkgericht. De praktijk is steeds leidend: wat vind je belangrijk voor jouw organisatie en team? Hoe ga je om met feedback vanuit je team? Hoe ga je om met moeilijke situaties in de praktijk? Tijdens de opleiding vakbekwaam leer je heel veel over jezelf als leider. 

In de opleiding vakbekwaam leer je ook veel van elkaar. Zo ga je ook bij medestudenten langs op hun school, om zo te zien en ervaren hoe zij kennis in de praktijk toepassen.

Vakbekwaam in 3 varianten: kies wat bij jou past

Iedereen heeft zijn eigen leervoorkeuren en werkt in verschillende situaties op school én thuis. Daarom zijn er 3 varianten van de opleiding vakbekwaam.

1.    Vakbekwaam Regulier

Houd je van studeren met een wekelijks ritme, kies dan voor de opleiding vakbekwaam regulier. De ene week is er een een fysieke lesdag vol ontmoeting en samen leren. De andere week heb je een coachgesprek, bezoek je de school van een medestudent of bereid je je voor op de volgende lesdag.

 • Regelmaat en fysieke ontmoeting met mensen uit je eigen regio.
 • Voor leiders met een stevige leidinggevende (eind)verantwoordelijkheid.
 • 15 bijeenkomsten op een vaste locatie om de 2 of 3 weken, waaronder één intensieve tweedaagse bij de start.
 • 4 persoonlijke coachgesprekken.
 • 3 schaduwbezoeken (je gaat 3x een dagdeel meekijken bij een medestudent).
 • Omvang 420 uur. 

Voor de kosten en andere praktische informatie klik hier.

2.    Vakbekwaam Blended

Deze variant is voor leiders met een stevige leidinggevende (eind)verantwoordelijkheid. Houd je van de combinatie van fysiek ontmoeten en de dynamische online didactiek, kies dan voor de vakbekwaam blended.

Tijdens 3 fysieke tweedaagse bijeenkomsten, met veel ruimte voor verdieping en ontmoeting, worden sterke verbindingen gelegd. Die vormen de basis voor de online lesdagen met een hoge dynamiek en afwisselende online en offline werkvormen.

 • Vanuit een heldere focus efficiënt online werken.
 • Minder reistijd en een netwerk met schoolleiders uit het hele land.
 • 3 Intensieve tweedaagse bijeenkomsten verdeeld over het jaar in een prettig hotel in Garderen.
 • 15 bijeenkomsten waarvan 9 lesdagen online. De online lesdagen zijn in blokken met pauzes en actieve werkvormen. 
 • 4 persoonlijke coachgesprekken.
 • 3 schaduwbezoeken. Je gaat 3 keer een dagdeel meekijken bij een medestudent.
 • Omvang 420 uur. 

Voor de kosten en andere praktische informatie klik hier

3.    Vakbekwaam Seminars

Ook deze variant is voor leiders met een stevige leidinggevende (eind) verantwoordelijkheid. En leer jij sterk door informele ontmoetingen, kies dan voor vakbekwaam seminars. De losse lesdagen en 6 seminars van elk 2 dagen vinden plaats in een prachtige omgeving die uitnodigt om elkaar te ontmoeten bij de lunch, het diner, aan de bar of tijdens een wandeling over de heide. De ruimte die er is voor informele ontmoeting zorgt voor sterke verbinding, veel uitwisseling van ervaringen uit de eigen praktijk en samenwerken aan opdrachten.

 • Veel tijd voor ontmoeting, verdieping en praktijkverhalen. 
 • Een netwerk met schoolleiders uit het hele land. 
 • Een startdag, 6 tweedaagse bijeenkomsten (de seminars) en een afsluitende slotdag.
 • 4 persoonlijke coachgesprekken.
 • 3 schaduwbezoeken. Je gaat 3 keer een dagdeel meekijken bij een medestudent.
 • De tweedaagse bijeenkomsten zijn in een prettig hotel in Garderen, inclusief heerlijk eten en drinken.
 • Omvang 420 uur. 

Voor de kosten en andere praktische informatie klik hier.

Schrijf je in voor de opleiding

studenten Basisbekwaam

Hoe ziet de opleiding vakbekwaam eruit?

In de opleiding schoolleider vakbekwaam werk je in drie etappes aan uitdagende vraagstukken. 

In de eerste etappe denk je met elkaar actief mee in een actueel vraagstuk van een alumnus. Iemand die de opleiding net heeft afgerond en waarbij jij gaat meedenken bij een uitdagend vraagstuk uit zijn praktijk. Je leert kijken vanuit meerdere perspectieven en gebruikt deze voor een onderbouwd advies aan deze vakgenoot. 

Bij de tweede etappe benut je de kennis uit ede eerste fase en kijk je naar een actueel vraagstuk in jouw eigen organisatie. Je analyseert, ziet verbanden en maakt weloverwogen keuzes voor een aanpak. 

In de laatste etappe kijk je naar de toekomst van je organisatie, naar trends en ontwikkelingen dichtbij en ver weg. Je ziet dilemma’s aankomen. Je verkent twee mogelijke scenario’s en mogelijke consequenties daarvan. 

Drie leerlijnen

De opleiding Schoolleider Vakbekwaam richt zich op complexe vraagstukken en is opgebouwd langs drie leerlijnen.

 1. De thematische lijn kent onderwerpen als crisismanagement, teamleren of beleidsrijk begroten, waarbij altijd meerdere perspectieven worden bekeken Je denkt mee met een actueel vraagstuk van een alumnus, je analyseert een eigen vraagstuk van jouw organisatie en onderzoekt scenario’s voor de toekomst.
 2. In de onderzoekslijn ga je elkaar schaduwen vanuit een waarderende blik op de dagelijkse praktijk. Je leert oordelen uit te stellen en voert gesprekken over de betekenis van je waarnemingen. Wat heb je gezien? Welke intenties benoemt de ander bij zijn handelen? Je krijgt een inkijkje in de ‘haarvaten van het leiderschap’ in een andere school. 
 3. De persoonlijke lijn gaat in op jouw kwaliteiten en idealen, waarbij je jouw acties in complexe situaties afpelt tot overtuigingen. Denken, voelen en willen: waar vertrouw je op? Welke kwaliteiten zet je in als het spannend wordt? Deze lijn is georganiseerd in leerkringen met een persoonlijke coach, met aandacht voor jouw leiderschapsthema’s in coachgesprekken. 

Persoonlijke coaching tijdens de opleiding vakbekwaam

Het schoolleiderschap is een uitdagend vak; dat vraagt veerkracht. Daarom versterken we zelfkennis in persoonlijke coachgesprekken met de coach van je eigen leerkring. Ontdek patronen, wat helpt je, wat kan ook anders? Welke waarden zijn belangrijk voor je? Door krachtgericht coachen krijg je meer keuzes en alternatieven voor jouw omgang met je team. 

Variatie in opdrachten

Alle opdrachten zijn gebaseerd op jouw praktijk. De tijd van ‘alleen maar schrijven’ is voorbij. Verwacht ook vormen als:
●    visual thinking
●    een posterpresentatie
●    Het maken van een filmpje waarin je twee toekomstscenario’s presenteert. 
Je krijgt bij elke opdracht tussentijds al feedback van je docent en je medestudenten.

Bekijk meer praktische informatie over de opleiding Schoolleider Vakbekwaam.

Inschrijven voor de opleiding

Meld je aan voor de voorlichting

Diploma

Als je de opleiding positief hebt afgerond, ontvang je het diploma Schoolleider Vakbekwaam van Penta Nova. Voor wie in het basisonderwijs werkt kan zich daarna registreren als directeur  bij het Schoolleidersregister PO (SRPO).  

Intake op maat

Na je inschrijving word je uitgenodigd voor een persoonlijk intakegesprek van drie kwartier.  Vooraf krijg je een uitgebreide toelichting toegestuurd: zowel basisinformatie voor de intake als specifieke informatie over de opleiding van jouw keuze. Omdat je daarmee vrijwel alle informatie al hebt kunnen overdenken, kan het gesprek echt ingaan op wat er het meest toe doet: jijzelf! Zo kan dit gesprek de aftrap zijn voor sterker vakbekwaam leiderschap op maat. 

Wat vinden onze studenten?

Onze studenten beoordelen de opleiding Vakbekwaam Schoolleider met een 8,6! Enkele quotes van oud-studenten:

 • "De opleiding is gericht op je eigen ontwikkeling en behoefte; het is je eigen leerproces"
 • "De docenten schitteren door gedrevenheid, doortastendheid en duidelijkheid!"
 • "Er hangt een veilige en fijne sfeer op de opleiding. De studenten ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan"
 • "Het was een prikkelende, veelzijdige en inspirerende tijd"

Voorlichting opleiding Vakbekwaam Schoolleider 

Wil je meer weten over onze opleiding schoolleider vakbekwaam ? Dan ben je van harte welkom bij een van onze voorlichtingsbijeenkomsten. De voorlichting wordt gegeven door docenten van de opleiding. Tijdens de voorlichting kun je in gesprek gaan met docenten en studenten die al jouw vragen kunnen beantwoorden.

Voor de Blended variant is er een landelijke voorlichting. Dit doen we omdat met plezier en energie online studeren om vaardigheden vraagt. We willen het je graag laten ervaren voordat je jouw keuze maakt.

Inschrijven voor de opleiding 

Meld je aan voor de voorlichting

Penta Nova - Medewerkers - Peter

 

Persoonlijk contact

Het kiezen van een opleiding doe je niet zomaar. We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt. Wil je daarom eerst persoonlijk contact?

Zo kun je alles rustig met onze opleidingsleider Peter Antes bespreken. Hij maakt graag tijd voor je. 

Peter Antes
Opleidingsleider Schoolleider Vakbekwaam

E: p.antes@hsmarnix.nl

T: 06 54 34 10 98