Docent van de Maand | Christine de Heer (Christelijke Hogeschool Ede)

christine de heer docent van de maand che

Bij Penta Nova vinden wij het belangrijk om te weten wie jij bent, maar ook dat jij ons goed kent. Daarom stellen we je graag de volgende Docent van de Maand voor: Christine de Heer van de Christelijke Hogeschool Ede.

Christine is kerndocent bij de opleiding Schoolleider Basisbekwaam in Ede. Daarnaast is ze als lid van de expertgroep betrokken bij de themalijn van de opleiding Basisbekwaam verkort. 

Waar voldoet een goede schoolleider aan?

“Een goede schoolleider is betrokken, blijft zichzelf ontwikkelen en durft mensen op een podium te zetten, zodat er samen goed onderwijs gemaakt kan worden.”

Hoe maak jij impact in jouw rol als docent?

“Om in welke rol dan ook impact te kunnen hebben, zijn voor mij drie zaken onmisbaar. Allereerst dat er ontmoeting plaatsvindt. Dat ik als docent betrokken ben bij de studenten. Ten tweede heeft impact maken altijd beweging nodig, zo kun je de lesdagen wel tot op zekere hoogte voorbereiden, maar het gaat altijd anders. Studenten nemen hun leiderschapspraktijken mee en er spelen altijd weer andere vragen, belangrijk is dat er dan ruimte genomen wordt om die vragen en uitdagingen met elkaar te onderzoeken. En als derde wordt impact altijd groter als er sprake is van meer ‘massa’, wat voor mij het belang onderstreept van blijvende persoonlijke ontwikkeling voor zowel de student als de docent. Dat er binnen Penta Nova een themalijn en een persoonlijke lijn zijn die elkaar versterken, creëert ruimte voor een stevige wisselwerking tussen mens, praktijk en theorie.”

Wat is het meest memorabele moment uit je loopbaan, waar je nieuwe inzichten uit haalde of met een glimlach aan terugdenkt?

“Een aantal jaren terug kwam na een hoorcollege een studente naar me toegelopen. Ze vroeg: “Ben jij de juf Christine die mij de koprol geleerd heeft?” Ik bleek haar kleuterjuf te zijn geweest. In die openingszin zat zo’n mooie essentie voor mij. Het draaide niet om specifieke kwaliteiten van mij, maar de essentie was dat zij iets geleerd had wat ze daarvoor nog niet kon en waar ik haar blijkbaar in geholpen had. Daar gaat het voor mij om. Het gaat niet om mij, maar om de ontwikkelmomenten waar we aan bij mogen dragen. Dat is fantastisch. Op dat moment was het leren van die koprol voor haar zo belangrijk dat zij het onthouden heeft. Soms gaat het om het leren van een koprol, duikelen en weer opstaan. Zo mooi.”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Ik ben een gezegend mens en geniet van mijn werkdagen. Mijn werk is ontzettend veelzijdig en dynamisch. Ik mag met heel veel verschillende mensen samenwerken. Leiderschap is soms intens, er kunnen pittige dingen spelen die vragen om wijsheid en moed, maar het is ook genieten en meevieren met de successen en verhalen van de ander. Binnen Penta Nova sluiten de studenten de opleiding Basisbekwaam af met een dilemma presentatie. Ik vind het geweldig om daar getuige van te mogen zijn. Het is puur oogsten en vieren als je ziet hoe mensen gegroeid zijn en zich ontwikkeld hebben tijdens de studie.”

Waar geniet je enorm van als je niet aan het werk bent?

“Op dit moment in mijn leven heb ik weinig tijd en ruimte voor spannende hobby’s, maar ik geniet van mijn gezinsleven. Samen als gezin avonturen beleven. Dat hoeven niet altijd grote avonturen zoals reizen te zijn, maar kunnen net zo goed kleine avonturen zijn zoals kamperen in de woonkamer en wegdromen met boeken in een berg van kussens. Kinderen zijn mini avonturiers, nog zo nieuwsgierig en onbevangen. Als je door de ogen van de kinderen kunt kijken, kun je overal een avontuur van maken. Door de ogen van kinderen ervaar je de wereld anders en dat kan thuis dus ook. Daar geniet ik enorm van!”

Wat zou je droombaan zijn geweest als je niet in het onderwijs terecht was gekomen?

“Dat is een moeilijke, want dat onderwijs zit toch wel diep in mij. Maar zou het geen onderwijs zijn dan zeer waarschijnlijk, iets met heling, genezen of creëren. Met als kern van betekenis mogen zijn voor die mensen voor wie de wereld niet zo vanzelfsprekend is. Heel af en toe voel ik me ‘te’ intens betrokken bij van alles. Dan denk ik, kon ik maar bloemiste zijn, concreet met mijn handen bezig en toch de wereld een beetje mooier makend. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn.”

Is er nog iets wat je over jezelf wil vertellen, wat je collega’s niet van je weten?

“Ik houd erg van buiten zijn. Het in de natuur zijn is voor mij helpend om te vertragen en mijn innerlijke cultuur te verkennen. Afgelopen zomer heb ik ‘de tocht van de leider’ in de Alpen gelopen. Dit was een fantastische ervaring die ik iedereen gun. Soms is het heel helpend om echt even dat kantoortje of het leslokaal uit te stappen en de prikkelvrije natuur in te gaan om de ander of je professionele zelf te ontmoeten. Wie weet kunnen we er nog wat binnen Penta Nova mee?”

Over Penta Nova

Penta Nova, de academie voor schoolleiderschap, is een samenwerkingsverband van zeven hogescholen. Leiderschapsontwikkeling, onderzoek doen en persoonlijke groei vormen dé kern in onze opleidingen voor (toekomstige) schoolleiders. Benieuwd naar het opleidingsaanbod? Neem dan een kijkje in het overzicht van alle Penta Nova-opleidingen of meld je aan voor een voorlichting.

Meld je aan voor een voorlichting