Lectoraat Leiderschap in het Onderwijs brengt boek 'Woorden, waarden en werkelijkheid' uit

woorden waarden werkelijkheid boek

Afgelopen week verscheen het boek 'Woorden, waarden en werkelijkheid'. Het boek is tot stand gekomen op basis van praktijkonderzoeken, die zijn uitgevoerd door de leden van het lectoraat Leiderschap in het Onderwijs van Penta Nova, academie voor schoolleiderschap. Deze praktijkonderzoeken zijn gedaan in het po, vo, mbo en hbo onder leiding van dr. Inge Andersen (voormalig lector) en dr. Lisette Uiterwijk-Luijk (voormalig associate lector).

Waardengericht leiderschap: voorwaarde voor waardevol onderwijs

In Woorden, waarden en werkelijkheid staat de kracht van leidinggeven aan waardengericht werken in het onderwijs centraal. De huidige complexe samenleving brengt immers ingewikkelde vraagstukken de school in. Daarbij is niet altijd meteen duidelijk wat het probleem is en wat het juiste is om te doen. Ook spelen er vaak diverse, soms tegengestelde belangen een rol. Het vinden van antwoorden en oplossingen op zulke vraagstukken kan dan ook niet gedragen worden door één leraar of door één formele leider. Daarvoor zijn verschillende perspectieven nodig en tegelijkertijd ook gezamenlijkheid en verbinding.

Woorden, waarden en werkelijkheid is een boek voor een school die zijn pedagogische en maatschappelijke opdracht serieus neemt. Waardengericht werken is namelijk geen luxe, maar een voorwaarde voor waardevol onderwijs.

Verankerd in Penta Nova-onderwijs

Het boek is tot stand gekomen dankzij de inzet van de Kenniskring van het lectoraat Leiderschap in het onderwijs van Penta Nova en bevat bijdragen van Lisette Uiterwijk-Luijk, Kees van der Vloed, Inge Andersen, Heleen den Herder, Henriëtte Hoogenkamp, Gerbrand Kloppenburg, Ria de Gooijer, Sieds Elze Sennema, Gerlo Teunis en Gabriël Anthonio. 

Vanuit het lectoraat bevorderen zij de ontwikkeling en verbetering van leiderschap in het onderwijs. Met een focus op waardengericht leiderschap. Het lectoraat werkt hierbij nauw samen binnen Penta Nova om waardengericht leiderschap in het gehele onderwijs te verankeren. Lector Wouter Schenke, die in september 2022 is gestart bij Penta Nova, is van plan het gedachtegoed van het boek te benutten als basis voor het vervolg van het lectoraat de komende vier jaar.

Bestel het boek

Het boek Woorden, waarden en werkelijkheid is te bestellen via Uitgeverij Pica.

Naar de bestelpaginaLees hier meer over het lectoraat Leiderschap in het onderwijs van Penta Nova. 

woorden waarden werkelijkheid boek