Opleiding Schoolleider voor Transitieleiderschap

Na deze opleiding ben je dé Schoolleider van de toekomst! Ben jij de (toekomstig) schoolleider van een school die wil ontwikkelen en vernieuwen? Of geef je leiding aan een school waar al op een andere manier les wordt gegeven en waar de wens leeft om met elkaar vernieuwend onderwijs te creëren dat past bij de kinderen, de leraren en de school.

Er gebeurt van alles om ons heen. De ontwikkelingen in de wereld en de maatschappij gaan razendsnel en er zijn nieuwe antwoorden nodig op grote vraagstukken. Waar gaan we heen? Hoe ziet de toekomst eruit? Wat willen we in die toekomst; voor onszelf, voor volgende generaties? En wat is er dan nu nodig om dat te creëren?

Er ligt een belangrijke taak voor het onderwijs, voor scholen, schoolteams en zeker voor schoolleiders in deze transitie. Hoe je beweegt in de ontwikkelingen die gaande zijn, heeft alles te maken met hoe je je verhoudt ten opzichte van die ontwikkelingen. Meer dan ooit heb je je eigen kompas nodig, om tot de essentie te komen van wat je écht betekenisvol vindt.

Na 1,5 jaar Schoolleider Vakbekwaam

Na het succesvol afronden van deze opleiding van 1,5 jaar, haal je je bevoegdheid Schoolleider Vakbekwaam. Ben je tijdens de opleiding nog niet werkzaam als schoolleider? Dan is het mogelijk om binnen deze opleiding je Basisbekwaamheid te behalen en tegelijkertijd jezelf te verrijken met extra inzichten en kennis over het leiderschap van de toekomst.

Voor wie is de Opleiding Schoolleider voor Transitieleiderschap?

Er zijn tal van schoolleiders die niet in het bestaande onderwijssysteem willen opereren, omdat ze vinden dat het huidige systeem geen recht doet aan wat kinderen nodig hebben. Ze nemen niet de makkelijke weg, maar ze voelen een urgentie om fundamentele vernieuwing (lees transitie) teweeg te brengen in het onderwijs. Het zijn schoolleiders met een verlangen, een ambitie, een ideaal, die terug willen naar hun bezieling en van daaruit hun leiderschap vorm willen geven.

Juist voor deze schoolleiders heeft Penta Nova deze opleidingsvariant ontwikkeld die op verschillende lagen bijdraagt. Een opleidingsvariant die bijdraagt aan de ontwikkeling van de schoolleider, die de schoolleider ondersteunt in de eigen context en in het spanningsveld waarin de schoolleider zich beweegt. De plek van de pionier is immers een bijzondere plek, met eigen vraagstukken en dynamieken.

Schrijf je in voor de opleiding

Wat leer je tijdens de opleiding

Je ontwikkelt leiderschapspraktijken om op een innovatieve, inspirerende en verbindende manier leiding te kunnen geven aan jouw school. Binnen de opleiding ga je aan de slag met jouw persoonlijke verlangens als leider in het onderwijs.

Na de opleiding:

 • weet je hoe je met plezier een vernieuwings- of transitieproces kunt begeleiden.
 • heb je alle handvatten die een schoolleider nodig heeft om duurzaam onderwijs te kunnen verzorgen.
 • heb je je ontwikkelt in authentiek leiderschap.
 • weet je hoe je leiding kunt geven aan een professionele school- en leercultuur.
 • heb je geleerd met een systemische blik naar de school en onderwijs te kijken.

Programma Opleiding Schoolleider voor Transitieleiderschap

Deze gevarieerde opleiding is geen klassieke opleiding. We bieden vernieuwende en onderzoekende werkvormen die aansluiten op het onderwijs van de toekomst. We stemmen het inhoudelijke programma af op de actualiteit van de deelnemers waardoor het geleerde direct toepasbaar is in de praktijk.

Het programma zal alle belangrijke thema's van een schoolleider bevatten. De precieze inhoud van de lessen wordt samen verder ingevuld met de aanwezige deelnemers in het voortraject in oktober. Op deze manier zal de opleiding naadloos aansluiten op de actualiteit van de deelnemers en ieders eigen proces waardoor wij een mooi vernieuwend programma kunnen bieden. 

De volgende thema's zullen we in ieder geval behandelen in de opleiding:

 • Authentiek leiderschap
 • Leidinggeven aan cultuur
 • Werken met de onderstroom
 • Ecologie van leren
 • Systemisch werk
 • Leren door te spelen
 • En natuurlijk de praktische theorie over het schoolleiderschap. Denk aan HRM, bedrijfsvoering, omgevingsbetrokkenheid en dergelijke in een modulaire opbouw.

Onze opvatting over opleiden

Leren ontstaat in het samenspel met anderen waarbij iedereen zijn eigen vliegwiel is. Mensen willen immers wel veranderen, maar niet veranderd worden! De betrokken coaches van Penta Nova staan daarom naast de deelnemers in dit leiderschapsavontuur, ondersteunen waar gewenst en dagen uit waar  nodig. Ze zijn aanwezig door te luisteren en door uit te spreken, maar altijd in relatie met de ander. En de deelnemers? Die hebben een open mind en de bereidheid alles ter discussie te stellen (inclusief de eigen opvattingen en handelen) en zijn bereid op onderzoek te gaan in hun eigen niet-weten!

Hierdoor leren we samen hoe veranderen de norm wordt en hoe je hier als schoolleider vorm aan kan geven, ofwel; samen de leerruimte creëren die nodig is om een schoolleider te zijn en te worden die transitie écht kan inspireren, vormgeven en begeleiden.

Praktische informatie

Gedurende anderhalf jaar leer jij je te verhouden tot leidende waarden, principes en drijfveren van zowel jezelf, als de school en wordt je gesterkt in het verduren van het uitblijven van een richtinggevend antwoord. Want dat is wat transitie is, het leidt tot iets nieuws, zonder vooraf te weten waar dat toe leidt.

De opleiding Schoolleider voor Transitieleiderschap duurt 1,5 jaar. We gaan in september 2024 van start.

De 6 tweedaagsen zijn op een unieke locatie in de omgeving van Utrecht. Deze tweedaagsen zijn op donderdag en vrijdag.

De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht. Daarnaast ga je naar verschillende betrokken scholen en werken we regelmatig online.

Tijdens deze 1,5 jaar zijn er 6 tweedaagsen op een unieke locatie in de omgeving van Utrecht. Deze tweedaagsen zijn op donderdag en vrijdag.

Het cursusgeld van deze opleiding van 1,5 jaar is € 13.950. Dit bedrag is inclusief de zes tweedaagse bijeenkomsten en koffie/thee/lunch op locatie.

Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van ca. € 250.

Vanuit Penta Nova en Centrum onderwijs & innovatie Leiden vinden we een goede match tussen aanbod en verwachtingen belangrijk. Er vindt een online intakegesprek plaats voordat je kunt starten. Hierin vragen we je om ons mee te nemen in een gesprek met jou. We willen jou graag leren kennen in je verscheidenheid en geven je tevens de ruimte om al je vragen over de opleiding te stellen. We willen meteen met je de diepte in, zodat we in korte tijd kunnen zien of we van en met elkaar kunnen leren.

Daarnaast heb je:

 1. een leidinggevende functie met mandaat (jouw leiderschap heeft invloed op de ontwikkeling van de school) en een onderzoekende houding naar de toekomst van het onderwijs;
 2. de bereidheid alles ter discussie te stellen inclusief je eigen ideeën en handelen;
 3. de wens om met ons te onderzoeken hoe jij tot transitie kunt komen en nog niet te weten welke kant dit op gaat. Dat niet weten kun je houden voor jezelf.

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je, afhankelijk van je huidige functie, een Penta Nova diploma voor Schoolleider Vakbekwaam of Schoolleider Basisbekwaam.

Meer informatie

Wil je meer weten over de opleiding? Mail met opleidingsdocent Paul Kupper (Leiden) of bel 06 39 19 18 80. Of mail opleidingsdocent Anke van Riel (Utrecht) of bel 06 24 85 55 09. 

Schrijf je in voor de opleiding

Studenten Penta Nova