Kunst afkijken: schaduwen op elkaars scholen

Zin om ánders te leren, puur vanuit de praktijk? Waarderend, uitdagend en superzinvol? In dit traject ga je als schoolleiders in een vast koppel bij elkaar schaduwen, door mee te kijken wat je de ander op een gewone werkdag ziet DOEN. De ander werkt simpelweg door: op het plein, bij de koffie, in gesprek met ouders of leerkrachten. Dáár gebeurt het. Na afloop bespreek je wat je hebt gezien en ervaren. En leer je van elkaar door nieuwe inzichten. Zo ga je met nieuwe ideeën en inspiratie weer terug naar je eigen school.

Inhoud 

Je schaduwt elkaar drie keer een dagdeel. Na afloop van elk schaduwbezoek ga je open in gesprek over inzichten en werkvormen. Zo krijg je zicht op de betekenis van een handeling of van een opmerking. Je versterkt jouw communicatieve vaardigheid, door echt goed door te vragen. Al doende levert dit begrip op voor elkaars stijl van werken, binnen de context van de school. Je kunt onderweg van alles afkijken, je zit in de haarvaten van de school. Je gebruikt de informatie van het schaduwen en de gesprekken om een beeld te schetsen van elkaars leiderschap, waarbij je literatuur meeneemt. 

Na een tijdje ga je terug en kijk je bij elkaar naar ‘iets’ wat de ander heeft overgenomen of bedacht naar aanleiding van het schaduwen.  Je sluit af in koppels met een gesprek met je trainer waarin je het nieuwe handelen en inzichten bespreekt.   

 

Doelgroep 

Dit herregistratie traject is voor iedere leidinggevenden die graag door collega's geïnspireerd wil worden. Je wilt graag met en van anderen leren.  

Lesdagen 

De lesdagen zijn op woensdagochtend. De lesdagen en schaduwbezoeken wisselen elkaar af. De afspraken voor het schaduwen regel je onderling.  

  • Woensdag 20 november 9.30 - 12.30 uur
  • Woensdag 22 januari 9.30 - 12.30 uur
  • Woensdag 5 maart 9.30 - 12.30 uur 
  • Woensdag 16 april 9.30 - 12.30 uur 

Locatie  

De lesdagen vinden plaats bij de Marnix Academie, locatie NewtonHouse. 
Adres: Newtonlaan 201, 3584 BH Utrecht.

Kosten  

€ 2.250

Kosten zijn inclusief persoonlijke online kennismaking en afsluitend 'meedenk'-gesprek na afloop van het traject. 

Opzet  

Dit traject kent drie plenaire bijeenkomsten, drie schaduwbezoeken over en weer en een presentatiemoment. Tussentijds ga je elkaars leiderschap bekijken en bevraag je elkaar in losse interviewafspraken. Dat regel je natuurlijk onderling.  

Studiebelasting  

De studiebelasting is 72 uur.

Afronding   

Presentatie van jouw beeld van de geschaduwde schoolleider. Afsluitend (online) gesprek in koppels over wat je afkeek en meenam naar je school. 

Inschrijven  

Inschrijven kan via onderstaande knop. Wil je inschrijven met een maatje? Schrijf je dan in via onderstaande knop én stuur een mail naar j.frentrop@hsmarnix.nl waarin je aangeeft dat je als koppel wilt deelnemen. Kijk eens rond wie je graag van dichtbij aan het werk wilt zien.   

Inschrijven

Wil je dit traject Incompany doen met je collega's uit je bestuur, mooi! Dat werkt voor iedereen verbindend en waarderend. Mail naar j.frentrop@hsmarnix.nl dan gaan we in gesprek.