"Leren om met meer impact leiding te geven"

Nieuws-blogs-Marleen de Paauwe

Marleen de Paauw (39) is al zo’n 17 jaar werkzaam in het onderwijs: als groepsleerkracht, intern begeleider en plaatsvervangend directeur. Nu is ze afdelingsleider van de onderbouw op basisschool Cbs de Fontein en Pcsb de Balans. Op de Fontein is zij haar onderwijs carrière ooit begonnen. Het toekomstplaatje is om op termijn directeur te worden, daarom volgt ze momenteel de opleiding Schoolleider Basisbekwaam. Marleen is enthousiast over de opleiding; in dit blog lees je haar persoonlijke ervaringen.

De juiste bagage

Voor de opleiding had Marleen al best wat ervaring met een vorm van leidinggeven. Tijdens haar carrière volgende ze een aantal cursussen, maar niet specifiek gericht op management en leiderschap. Ze handelde veel vanuit haar intuïtie. “Ik dacht: Nou ik moet het zo doen, want ik voel dat aan”, zegt Marleen. Om diverse redenen is ze de opleiding gaan volgen. “Ik wilde graag leren om met nog meer impact leiding te geven, beter snappen hoe processen lopen en gedegener besluiten kunnen nemen op basis van theorie. Zodat ik de juiste bagage heb wanneer ik de volgende stap naar de functie van directeur ga maken.”

Het online onderwijs

Marleen vindt het jammer dat de opleiding nu online wordt gegeven. “Ik heb gemerkt dat het persoonlijke contact en het praatje bij de koffie ook een toevoegde waarde is voor de opleiding. Je kunt dan ideeën uitwisselen over ‘hoe gaat dat dan bij jou op school’, dat mis je nu. Ik vind dat het wel echt heel goed gedaan wordt met alle breakout rooms (red. een functionaliteit van Microsoft Teams om een vergadering op te splitsen), maar het is anders dan fysiek contact”, vertelt ze. Toch is ze over het onderwijs en de docenten zeer tevreden. “Het onderwijs is heel gedegen, de lessen zijn goed voorbereid en de docenten zijn goed.”

Verweven leerlijnen versus gebrek aan diepgang

Vooral de verschillende leerlijnen vindt Marleen prettig werken. “Ik vind het mooi dat er een verschil zit tussen de themalijn en de persoonlijke lijn, maar dat je wel zaken van de ene lijn in de andere lijn kan gebruiken. Wat ik te weten ben gekomen over mezelf in de themalijn neem ik mee in de persoonlijke lijn”, geeft ze aan. Zo nu en dan ontbreekt er volgens haar alleen enige diepgang in de opleiding. “Soms mis ik een beetje de diepgang bij sommige onderwerpen. Dat is misschien inherent aan waar iedereen staat. Ik zit al langer in een leidinggevende positie, waardoor ik van sommige onderwerpen al meer kennis heb.”

Toepassen in de praktijk

Gelukkig is er voor Marleen vaak wel de juiste diepgang en de opleiding is dan ook heel leerzaam voor haar. De kennis wordt haar niet simpelweg aangereikt. “Je moet er wel zelf naar op zoek gaan, dat vind ik het interessante van de opleiding. Tijdens de coachgesprekken word je aan de tand gevoeld en dan krijg je op een gegeven moment de ingeving ‘oooh dan moet ik dat doen’, zonder dat het voorgekauwd is”, zegt ze. De opgedane kennis past ze direct toe in de praktijk. Eén van de inzichten die ze heeft verkregen, is dat ze leerkrachten nog meer moet meenemen in bepaalde processen.

De lonkende bank

In eerste instantie kon Marleen de opleiding Schoolleider Basisbekwaam goed combineren met haar privéleven. Ze studeerde met name op haar vrije dag, wanneer haar kinderen op school waren. Nu de kinderen thuis zijn door de lockdown, is het lastiger te combineren en is ze meer aangewezen op de avonduren. “Het is pittig en intensief in deze tijden met kinderen die thuis zijn”, vertelt Marleen. “Maar we zijn het aangegaan en we gaan het gewoon doen. Het is wel even stoeien soms. Dan lonkt de bank ’s avonds van ‘zo daar plof ik op neer’, maar vaak moet ik dan echt nog even wat aan mijn studie doen.”

Nog verder leren

Al met al is Marleen erg positief over Penta Nova en de opleiding. “Er wordt zorgvuldig te werk gegaan, met je meegedacht en je krijgt de gelegenheid om jouw stem te laten horen”, geeft ze aan. Ze raadt de opleiding aan iedereen aan. “Als je twijfelt, dan moet je het gewoon gaan doen. Het is een enorme studiebelasting en vorig jaar dacht ik: Hoe ga ik dat doen? Nu zit ik er middenin en denk ik: Hup, door! Ik ben enorm blij met de opleiding Schoolleider Basisbekwaam en het heeft mij nu al zo veel inzichten opgeleverd. Daarom wil ik de opleiding Schoolleider Vakbekwaam er wellicht meteen achteraan doen.”

Wil je meer weten over de opleiding Schoolleider Basisbekwaam? Lees dan verder op onze website of bezoek een voorlichting.