Opleiding Schoolleider Basisbekwaam: “Ik kan straks alles aan”

Schoolleider-Lianne-Penta-Nova

Lianne Bijl (32) begon in 2009 als leerkracht in het basisonderwijs. Recent kreeg ze een mooie kans om directeur te worden van basisschool Lingelaar. Op dit moment volgt ze de opleiding Schoolleider Basisbekwaam. Lianne is zeer positief over de opleiding; hieronder deelt ze haar persoonlijke ervaringen.

Een leider worden

Na zo’n twaalf jaar voor de klas te hebben gestaan, was Lianne toe aan een volgende stap in haar carrière. De kans om basisschooldirecteur te worden, greep ze met beide handen aan. “Ik was nog wel een beetje bang of ik een directeur kon zijn”, vertelt ze. Ze hoopte dat de opleiding Schoolleider Basisbekwaam haar zou helpen om sterk in haar schoenen te staan. Dat bleek voor Lianne het geval: “Ik hoopte dat ik zou leren om een leider te zijn. Dat komt er heel erg terug in de opleiding. Je kijkt hoe je je als mens en leider ontwikkelt, dat is heel bijzonder.” Toch was het soms een uitdaging voor Lianne: een nieuwe baan, een nieuwe studie en ook privé was het een heftige tijd.  “Maar ik kan straks alles aan”, benadrukt ze.

Gericht op de praktijk

Lianne is enthousiast over het onderwijs van de opleiding, terwijl ze er in eerste instantie vooral tegenop zag. “Ik dacht: Dan moet ik weer huiswerk maken en een dag luisteren. Maar de opleiding is zo leuk en praktisch, daar heb ik echt geen last van”, zegt ze. Wat ze vooral fijn vindt aan de opleiding, is dat de lessen direct aan de praktijk worden verbonden. “In de opleiding gebruik je voorbeelden vanuit je eigen praktijk. Daaruit kun je gelijk lering trekken en dat vind ik heel positief”, geeft ze aan. Zo heeft Lianne kritisch gekeken naar de missie en visie van haar school en gezien dat er werk aan de winkel was: “Inmiddels is een projectgroep opgestart rondom de missie en visie en gaan we die opnieuw vormgeven. Je wordt echt getriggerd, dat is leuk.”

Leuk en leerzaam

Toch vindt ze het erg jammer dat de opleiding nu online is, door het coronavirus. “De docenten doen het echt super. Ze maken goed gebruik van de breakout rooms (red. functionaliteit van Microsoft Teams om een vergadering op te splitsen in kleinere groepen) om het interactief te houden. Maar je mist het kletspraatje bij de koffie en de wandeling tussen de middag”, vertelt ze. Ondanks het online onderwijs, heeft Lianne geen spijt van haar keuze om te starten met de opleiding. “Het is juist ook wel weer iets leuks in deze tijd”, benadrukt ze. Dat ze op haar plek zit bij de opleiding, valt op: “Ik hoor van mijn omgeving: Als je over de opleiding praat, dan ga je helemaal stralen. Ik ga ook na deze opleiding meteen door met de opleiding Schoolleider Vakbekwaam. Zo leuk en leerzaam vind ik het gewoon!”

Wil je meer weten over de Opleiding Schoolleider Basisbekwaam? Lees dan verder op onze website.