Leidinggeven aan toekomstgericht onderwijs

Hoe stuur ik als leider, als er zoveel tegelijk verandert? Vraagstukken rondom lerarentekort en gelijke kansen spelen een grote rol en hebben daarmee ook direct invloed op het onderwijs. Maar ook duurzaamheid, inclusie, technologische of strategische ontwikkelingen op bestuursniveau vragen steeds meer van jou als schoolleider. Hoe stuur jij op voortdurende innovatie? Hoe versterk je de flexibiliteit van leerkrachten?

Tijdens dit traject onderzoek je over welke toekomst het precies gaat en wat dit betekent voor jouw persoonlijke visie op onderwijs. Hierna weet je wat je nodig hebt als leider en hoe je jouw kwaliteiten inzet bij een heldere koers.  

Inhoud 

Dit traject bestaat uit vijf lesdagen. De eerste twee staan in het teken van de vraag: “Over welke toekomst hebben we het eigenlijk?”. Je ontwikkelt een persoonlijke visie op onderwijs, waarbij je maatschappelijke thema's meeneemt. Je bepaalt je koers.  

De derde en vierde lesdag verdiepen we, door in te zoomen in op het leiderschap vanuit je visie. Hoe stuur je op jouw koers? Je gaat in gesprek met leiders uit andere sectoren, daar zit inspiratie!  

Op de laatste dag rond je af met een presentatie aan de groep over de visie op toekomstgericht onderwijs en wat dit vraagt van jouw leiderschap. Je kijkt terug op je eerste acties in school. Wat werkt al? Wat ga je komende maanden doen? Je denkt met elkaar mee zodat je met concrete plannen teruggaat naar je school.

Binnen vier maanden na afloop van dit traject kun je, je docent vragen om nog een keer te sparren in een online coachgesprek. We blijven graag betrokken.  

Doelgroep 

Dit herregistratie traject is voor leidinggevenden uit het primair en voortgezet onderwijs die zich verder willen professionaliseren op het gebied van onderwijsontwikkeling naar de toekomst. Je hebt al een opleiding gevolgd op het gebied van onderwijsmanagement, bijvoorbeeld de opleiding Schoolleider Vakbekwaam of een vergelijkbare opleiding bij een erkende aanbieder. 

Lesdagen

Je hebt les op woensdagen van 9.30 uur tot 16.00 uur. Tijdens deze lesdagen koppel je de theorie en de (eigen) praktijk aan elkaar.  

  • Woensdag 15 januari 2025
  • Woensdag 5 februari 2025
  • Woensdag 19 maart 2025
  • Woensdag 2 april 2025
  • Woensdag 7 mei 2025

De lunch is inclusief en wordt aangeboden bij Bar Beton, tegenover de leslocatie.

Leslocatie

De lessen vinden plaats bij de Marnix Academie, locatie NewtonHouse.
Adres: Newtonlaan 201, 3584 BH Utrecht

Kosten

€ 2.250

Kosten zijn inclusief persoonlijke online kennismaking en afsluitend 'meedenk'-gesprek na afloop van het traject. 

Studiebelasting

De studiebelasting is 140 uur en bestaat uit het lezen van literatuur, het maken van praktijk- en reflectieopdrachten en het uitvoeren van kleinschalige onderzoeksopdrachten.

Afronding 

Je maakt een presentatie waarin je beschrijft op welke wijze je wilt leidinggegeven aan visieontwikkeling in het team van kinderen en leerkrachten. 

Inschrijven

Schrijf je in via onderstaande knop.

Inschrijven

Persoonlijk contact 

Heb je nog vragen over dit herregistratie traject? Dan kan je contact opnemen met Petra Beukelman, leerkringbegeleider schoolleidersopleidingen en lesplaatscoördinator. Vragen kun je mailen naar: p.beukelman@hsmarnix.nl