Opleiding Schoolleider Vernieuwend Onderwijs

Na deze opleiding ben je dé Schoolleider van de toekomst! Ben jij de (toekomstig) schoolleider van een school die wil ontwikkelen en vernieuwen? Of geef je leiding aan een school waar al op een andere manier les wordt gegeven en waar de wens leeft om met elkaar vernieuwend onderwijs te creëren dat past bij de kinderen, de leraren en de school.

Een vernieuwings- of transitieproces begeleiden is een kunst op zich. Leidinggeven aan dit proces is geweldig, maar soms ook een hele uitdaging. Tijdens deze opleiding Schoolleider Vernieuwend Onderwijs ontdek jij wie je bent als schoolleider van de toekomst en hoe je eigen handelen als leider bijdraagt aan jullie visie op het onderwijs van morgen.

Na 1,5 jaar Schoolleider Vakbekwaam

Na het succesvol afronden van deze opleiding van 1,5 jaar, haal je je bevoegdheid Schoolleider Vakbekwaam. Ben je tijdens de opleiding nog niet werkzaam als schoolleider? Dan is het mogelijk om binnen deze opleiding je Basisbekwaamheid te behalen en tegelijkertijd jezelf te verrijken met extra inzichten en kennis over het leiderschap van de toekomst.

Voor wie is de Opleiding Schoolleider Vernieuwend Onderwijs?

Ben jij een (toekomstig) schoolleider met een verlangen, een ambitie en een ideaal? Voel je de liefde voor het onderwijs en wil je graag werken aan jouw vernieuwende opvattingen over goed onderwijs, om vanuit daar jouw leiderschap vorm te geven? Dan is deze opleiding iets voor jou!

 • Je hebt een mindset die gericht is op creëren;
 • Je durft alles ter discussie te stellen;
 • Je durft een proces in te gaan zonder te weten wat eruit komt.
   

Schrijf je in voor de opleiding

Wat leer je tijdens de opleiding

Je ontwikkelt competenties om op een innovatieve, inspirerende en verbindende manier leiding te kunnen geven aan jouw school. Binnen de opleiding ga je aan de slag met jouw persoonlijke verlangens als leider in het onderwijs.

Na de opleiding:

 • weet je hoe je met plezier een vernieuwings- of transitieproces kunt begeleiden.
 • heb je alle handvatten die een schoolleider nodig heeft om duurzaam onderwijs te kunnen verzorgen.
 • heb je je ontwikkelt in authentiek leiderschap.
 • weet je hoe je leiding kunt geven aan een professionele school- en leercultuur.
 • heb je geleerd met een systemische blik naar de school en onderwijs te kijken.
 • De post-master leergang is door SRPO gecertificeerd met 100 punten voor herregistratie

Programma Opleiding Schoolleider Vernieuwend Onderwijs

Deze gevarieerde opleiding is geen klassieke opleiding. We bieden vernieuwende en onderzoekende werkvormen die aansluiten op het onderwijs van de toekomst. We stemmen het inhoudelijke programma af op de actualiteit van de deelnemers waardoor het geleerde direct toepasbaar is in de praktijk.

Het programma zal alle belangrijke thema's van een schoolleider bevatten. De precieze inhoud van de lessen wordt samen verder ingevuld met de aanwezige deelnemers in het voortraject in oktober. Op deze manier zal de opleiding naadloos aansluiten op de actualiteit van de deelnemers en ieders eigen proces waardoor wij een mooi vernieuwend programma kunnen bieden. 

De volgende thema's zullen we in ieder geval behandelen in de opleiding:

 • Authentiek leiderschap
 • Leidinggeven aan cultuur
 • Werken met de onderstroom
 • Ecologie van leren
 • Systemisch werk
 • Leren door te spelen
 • En natuurlijk de praktische theorie over het schoolleiderschap. Denk aan HRM, bedrijfsvoering, omgevingsbetrokkenheid en dergelijke in een modulaire opbouw.

Praktische informatie

De opleiding Schoolleider Vernieuwend Onderwijs duurt 1,5 jaar. We gaan in september 2024 van start.

De 6 tweedaagsen zijn op een unieke locatie in de omgeving van Utrecht. Deze tweedaagsen zijn op donderdag en vrijdag.

De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht. Daarnaast ga je naar verschillende betrokken scholen en werken we regelmatig online.

Tijdens deze 1,5 jaar zijn er 6 tweedaagsen op een unieke locatie in de omgeving van Utrecht. Deze tweedaagsen zijn op donderdag en vrijdag.

Het cursusgeld van deze opleiding van 1,5 jaar is € 13.950. Dit bedrag is inclusief de zes tweedaagse bijeenkomsten en koffie/thee/lunch op locatie.

Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van ca. € 250.

Om te starten met de opleiding vinden we het belangrijk dat:

 • je een afgeronde bacheloropleiding voor het onderwijs hebt.
 • je (mede)verantwoordelijk bent als leidinggevende op school.
 • je een nieuwsgierige en open houding hebt.  
 • samenwerkend leren bij je past.

Vanuit Penta Nova en Centrum onderwijs & innovatie Leiden vinden we een goede match tussen aanbod en verwachtingen belangrijk. Daarom nodigen we je na aanmelding uit voor een persoonlijk intakegesprek met de begeleiders/docenten van de opleiding om te kijken of je kunt starten. Bij het intakegesprek komen de wederzijdse verwachtingen aan bod en verkennen we belangrijke lesinhoud voor jou als (toekomstig) schoolleider.

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je, afhankelijk van je huidige functie, een Penta Nova diploma voor Schoolleider Vakbekwaam of Schoolleider Basisbekwaam.

Meer informatie

Wil je meer weten over de opleiding? Mail met opleidingsdocent Paul Kupper (Leiden) of bel 06 39 19 18 80. Of mail opleidingsdocent Anke van Riel (Utrecht) of bel 06 24 85 55 09. 

Schrijf je in voor de opleiding

Studenten Penta Nova