Toekomstgericht Onderwijs? Het onderwijs is altijd toekomstgericht, omdat het leerlingen wil toerusten voor hun leven van vandaag en morgen. Wat is de noodzaak om dan toch te spreken over Toekomstgericht onderwijs? De motivatie ligt in het besef dat er een aantal maatschappelijke ontwikkelingen spelen die bezinning op het ontwerpen van onderwijs noodzakelijk maken. We leven in een wereld die snel verandert op het gebied van onder andere technologie, samenleven en kennisontwikkeling. De vraag die hiermee samenhangt gaat over de inhoud van het leren en ontwikkelen van kinderen voor beroepen die er nu nog niet zijn. Ook kennen we complexe maatschappelijke problemen, zoals het klimaat of migratie. Op welke wijze kan het onderwijs aan kinderen leren straks mee te werken aan het vinden van oplossingen voor dit soort problemen?
Doelgroep De module Leidinggeven aan Toekomstgericht onderwijs is voor leidinggevenden uit het primair en voortgezet onderwijs die zich verder willen professionaliseren op het gebied van onderwijsontwikkeling naar de toekomst. Je hebt al een opleiding gevolgd op het gebied van onderwijsmanagement, bijvoorbeeld de opleiding Schoolleider Vakbekwaam of een vergelijkbare opleiding bij een erkende aanbieder.
Leerdoelen Tijdens de bijeenkomsten komen – gerelateerd aan de competenties en de valideringsvragen van Schoolleidersregister PO (SRPO) betreffende toekomstgericht onderwijs de volgende leerdoelen aan bod:
Opzet De module heeft in 5 dagen contacttijd, waarin de theorie en de (eigen) praktijk aan elkaar gekoppeld worden. In deze module staan we stil bij maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op het onderwijs. De vraag is op welke wijze je als school verantwoording wil nemen om het onderwijs af te stemmen op wat er maatschappelijk speelt en wat de kinderen in het licht van deze ontwikkelingen nodig hebben. Een spannende vraag, mede vanwege de relatie tussen maatschappelijke stellingname en het bepalen van een visie op Toekomstgericht leren in relatie met het pedagogisch-didactisch handelen in de school. In het beantwoorden van deze vraag gaan we in deze module in op verschillende visies op Toekomstgericht Onderwijs, inzichten over het leren en ontwikkelen van kinderen, Toekomstgericht leren in het team, de plaats van ICT, verschillende praktijkvoorbeelden en het toekomstgericht leren van de schoolleider.
€ 1785
De lesdagen zijn van 9.30 tot 16.30 uur op:
17 februari 202117 maart 202114 april 202112 mei 20219 juni 2021Data voor 2021-2022 worden binnenkort gepubliceerd.
Leslocatie is de Marnix Academie in Utrecht.
140
Literatuur Je maakt gebruik van de meest recente literatuur, in de vorm van artikelen, met betrekking tot leiderschap, professionele ontwikkeling en onderwijs. Voorafgaand aan iedere bijeenkomst wordt literatuur verstrekt.
Docenten Kerndocent en vaste contactpersoon in deze module is Rob Freeke, docent en adviseur bij de Marnix Academie in Utrecht. Enkele gastdocenten verzorgen de inhoud van een dagdeel.
Toetsing De schoolleider beschrijft in een paper op welke wijze er leiding gegeven is aan visieontwikkeling in het team met betrekking tot 21e-eeuws leren van kinderen en leerkrachten. De schoolleider bepaalt met het team van welke handelingsverlegenheid en praktijkvragen er sprake is in het realiseren van de visie op 21e-eeuws leren. De handelingsverlegenheid wordt verwerkt in het plan van aanpak, waarin het gaat om het beantwoorden van praktijkvragen over 21e eeuws leren binnen de school. Dit plan wordt gepresenteerd in de afsluitende bijeenkomst.
Studiebelasting De studiebelasting is 5 EC (140 uur) en bestaat uit het lezen van literatuur, het maken van praktijk- en reflectieopdrachten n het uitvoeren van kleinschalige onderzoeksopdrachten.
Professionaliseringsthema Deze module wordt door het SRPO gewaardeerd met 70 punten. De module valt onder de thema's 'Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen | Wildcard. Kijk voor meer informatie over de thema's bij het Schoolleidersregister PO.
Wil je meer weten over onze opleidingen? Dan ben je van harte welkom bij een van onze voorlichtingsbijeenkomsten. De voorlichting wordt gegeven door kerndocenten van de opleiding. Tijdens de voorlichting kun je in gesprek gaan met studenten die al jouw vragen kunnen beantwoorden. Je krijgt er genoeg informatie over de opleiding zelf en je kunt een adviesgesprek aanvragen.
In verband met het coronavirus zullen de voorlichtingsbijeenkomsten online plaatsvinden.