Je kunt data uit de school benutten voor het bevorderen van het professioneel leren in het team. Daarnaast benut je de data voor de verantwoording van de kwaliteitsontwikkeling binnen en buiten de school.
De zoektocht naar een optimaal leerproces vraagt van alle betrokkenen een voortdurende cyclus van observeren – nieuwe dingen proberen – evalueren – bijstellen – opnieuw observeren.
De uitdaging voor de schoolleider is om:
Doelgroep De module Kennis- en kwaliteitsontwikkeling is voor leidinggevenden uit het primair en voortgezet onderwijs die zich verder willen professionaliseren op het gebied van kwaliteitszorg. Je hebt al een opleiding gevolgd op het gebied van onderwijsmanagement, bijvoorbeeld de opleiding Schoolleider Vakbekwaam of een vergelijkbare opleiding bij een erkende aanbieder.
Leerdoelen Tijdens de bijeenkomsten komen – gerelateerd aan de competenties en de valideringsvragen van het SRPO de vier aspecten van kennis- en kwaliteitsontwikkeling in de volgende leerdoelen aan bod:
Opzet De module beslaat vijf contactdagen, waarin de theorie en de (eigen) praktijk aan elkaar gekoppeld worden. Hierin wordt gewerkt vanuit vier perspectieven. Kwaliteitszorg is een strategisch middel dat tussen de oren van alle medewerkers zit en waar zij in hun dagelijkse praktijk profijt van hebben. In deze module belichten we de vier aspecten van kennis- en kwaliteitsontwikkeling:
Voorwaarden voor die gezamenlijke strategische benadering zijn:
Deze gezamenlijke strategische benadering biedt veel ruimte voor verbetering - bijvoorbeeld rond het gebruik van data - om de werkwijze binnen en buiten de klas te verbeteren.
Intelligente verantwoording is een vanzelfsprekend onderdeel van een professionele en transparante organisatie. Als professionele schoolleider kun je aan anderen uitleggen wat jij en je school hebben gedaan, waarom en wat het resultaat is geweest. Die transparantie dient niet alleen de externe kwaliteitscontrole door het bestuur en de inspectie. Beoordelingen van collega’s, ouders, ‘peers’ en andere organisaties, dienen als feedback om verdere verbeteringen door te voeren. Het is in die zin niet zozeer een sluitstuk, maar een wezenlijk onderdeel van de kwaliteitscyclus.
€ 1785
De lesdagen zijn van 9.30 tot 16.30 uur op:5 oktober 20209 november 20207 december 202011 januari 202115 februari 2021Data voor 2021-2022 worden binnenkort gepubliceerdLeslocatie is de Marnix Academie in Utrecht
140
Literatuur Je maakt gebruik van de meest recente literatuur, in de vorm van artikelen, met betrekking tot leiderschap, professionele ontwikkeling en onderwijs. Voorafgaand aan iedere bijeenkomst wordt literatuur verstrekt.
Docenten De kerndocenten Marco van der Zwaard MSc MEd en Gerbrand Kloppenburg MSc zijn werkzaam op het gebied van professionalisering, organisatieontwikkeling en leiderschap. Beiden zijn inhoudelijk medeverantwoordelijk voor de opleidingen voor schoolleiders van Penta Nova. Ook verzorgen zij trainingen, coaching en procesbegeleiding op het gebied van leiderschap.
Toetsing Je maakt een strategische analyse van kennis- en kwaliteitsontwikkeling in je eigen organisatie, gekoppeld aan een reflectie op je eigen leerproces op basis van leervragen gerelateerd aan de vijf competenties voor schoolleiders PO.
Studiebelasting De studiebelasting is 5 EC (140 uur) en bestaat uit het lezen van literatuur, het maken van praktijk- en reflectie-opdrachten. Ook het uitvoeren van kleinschalige onderzoeksopdrachten is onderdeel van de training.
Professionaliseringsthema Deze module wordt door het SRPO gewaardeerd met 70 punten. de module valt onder de thema's Onderzoeksmatig werken | Professionele leergemeenschappen | Kwaliteitsmanagement | Transparantie en verantwoording | Wildcard. Kijk voor meer informatie over de thema's bij het Schoolleidersregister PO.
Wil je meer weten over onze opleidingen? Dan ben je van harte welkom bij een van onze voorlichtingsbijeenkomsten. De voorlichting wordt gegeven door kerndocenten van de opleiding. Tijdens de voorlichting kun je in gesprek gaan met studenten die al jouw vragen kunnen beantwoorden. Je krijgt er genoeg informatie over de opleiding zelf en je kunt een adviesgesprek aanvragen.
In verband met het coronavirus zullen de voorlichtingsbijeenkomsten online plaatsvinden.