Onderwijs is meer dan cito-scores. Maar wat is dat ‘meer’ precies? Ontwikkel in dialoog met teamleden, ouders en leerlingen een gedeeld verhaal over goed onderwijs en identiteit bij jou op school. Tegelijkertijd werk je aan de groei van je eigen rol als schoolleider op basis van jouw drijfveren en onderbouwde visies op leidinggeven. Deze module is een samenwerking tussen Penta Nova en Verus, Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs.
Doelgroep De module Leidinggeven aan de school als gemeenschap, omgaan met identiteit en diversiteit is voor leidinggevenden uit het primair en voortgezet onderwijs die zich verder willen professionaliseren op het gebied van de brede schoolidentiteit. Je hebt al een opleiding gevolgd op het gebied van onderwijsmanagement, bijvoorbeeld de opleiding Schoolleider Vakbekwaam of een vergelijkbare opleiding bij een erkende aanbieder.
Inhoud en leerdoelen De module richt zich op het ontwikkelen van een brede en kritische visie op de school als gemeenschap binnen de samenleving. Thema’s in het traject zijn de brede schoolidentiteit, de school als plek van waardencreatie en visies op goed onderwijs. Je wordt uitgedaagd om hier samen met je team, ouders en andere belangrijke partners in de school over na te denken. De leiderschapsvisie die gebruikt wordt in deze module is die van transformatief leiderschap, waarin de persoonlijke relatie tussen leidinggevende en het team centraal staat. De rol van de leidinggevende is het bieden van inspiratie en visie om zo de intrinsieke motivatie van het team te stimuleren.
Tijdens de bijeenkomsten komen - gerelateerd aan de competenties van het Schoolleidersregister PO (SRPO) over Persoonlijk leiderschap - de volgende leerdoelen aan bod:
Opzet De module is opgebouwd langs drie leerlijnen: de thematische leerlijn, de persoonlijke leerlijn en de organisatorische leerlijn. In de thematische leerlijn wordt de inhoud van de opleiding vormgegeven. In de persoonlijke leerlijn staat je persoonlijke ontwikkeling centraal. In de organisatorische leerlijn komt de toepassing van het geleerde in de eigen organisatie aan bod.
Het traject is opgebouwd uit een intakegesprek en vijf cursusdagen. Elke cursusdag bestaat uit een ochtendgedeelte met een gastdocent en een middaggedeelte met de vaste docent, waarin de leerstof van de ochtend geconcretiseerd en toegepast wordt. Daarnaast zijn er literatuuropdrachten en praktijkopdrachten. De praktijkopdrachten van de opleiding zijn gericht op analyse en inventarisatie van je eigen schoolorganisatie en op toepassing van het geleerde in de eigen school samen met het docententeam.
n.t.b.
Deze module kan worden opgenomen in een incompany traject. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met Judith Amels, via judith.amels@hsmarnix.nl
140
Literatuur Je maakt gebruik van de meest recente literatuur in de vorm van artikelen, met betrekking tot leiderschap, ontwikkeling en onderwijs. Deze ontvang je voorafgaand aan iedere bijeenkomst. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van videomateriaal.
Docenten Kerndocent in deze module is Jacomijn van der Kooij. Daarnaast wordt gewerkt met gastdocenten vanuit Penta Nova, Verus en verbonden aan universiteiten.
Toetsing De afronding van de module bestaat uit het schrijven van een visiestuk over wat de theoretische, persoonlijke en organisatorische aspecten van de module voor de komende vijf jaar voor je eigen onderwijsorganisatie betekenen. Je beschrijft een visie, de aanpak en het verandermanagement. Het is de bedoeling dat dit document tot stand komt in samenwerking met het eigen team.
Studiebelasting De studiebelasting is 5 EC (140 uur) en bestaat uit het lezen van literatuur, het maken van praktijk- en reflectieopdrachten en het uitvoeren van kleinschalige onderzoeksopdrachten.
Professionaliseringsthema Deze module wordt door het SRPO gewaardeerd met 70 punten. De module valt onder de thema's Persoonlijk leiderschap | Wildcard. Kijk voor meer informatie over de thema's bij het Schoolleidersregister PO.
Wil je meer weten over onze opleidingen? Dan ben je van harte welkom bij een van onze voorlichtingsbijeenkomsten. De voorlichting wordt gegeven door kerndocenten van de opleiding. Tijdens de voorlichting kun je in gesprek gaan met studenten die al jouw vragen kunnen beantwoorden. Je krijgt er genoeg informatie over de opleiding zelf en je kunt een adviesgesprek aanvragen.
In verband met het coronavirus zullen de voorlichtingsbijeenkomsten online plaatsvinden.