Opleidingen » Directeur van buiten

Ben je leidinggevende buiten het onderwijs en ambieer je de functie van schoolleider als nieuwe stap in jouw carrière? Dan is het zij-instroomtraject Directeur basisschool iets voor jou.

Zij-instroomtraject Directeur basisschool is een competentie- en praktijkgerichte opleiding die uitgevoerd wordt door het Marnix Onderwijscentrum (MOC)  in samenwerking met Penta Nova en de deeltijdopleiding Leraar basisonderwijs van de Marnix Academie.

Kenmerken zij-instroomtraject Directeur basisschool
Het is een éénjarig opleidingstraject voor mensen die van buiten het onderwijs als gediplomeerd schoolleider in het beroep willen instromen. Het ‘dubbele’ karakter van de opleiding betekent dat, naast de primaire focus op het behalen van het diploma Schoolleider Vakbekwaam (OSL VB), gedurende de gehele opleiding onderdelen uit het eerste jaar van de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Deeltijd-Pabo) in het curriculum worden geïntegreerd. Hierdoor wordt basiskennis over het beroep van leraar opgedaan. Het maakt een directe transfer vanuit leiderschap en management naar de onderwijspraktijk van leraren en omgekeerd mogelijk. De studiebelasting is gemiddeld 25 uur per week (inclusief stage en contacttijd).

Het succesvol doorlopen van het zij-insroomtraject Directeur basisschool geeft recht op het diploma Schoolleider Vakbekwaam. Met dit diploma kun je je registreren als directeur po bij het Schoolleidersregister PO.

Profiel kandidaten 
Het zij-instroomtraject Directeur basisschool gaat uit van reeds opgedane ervaring en verworven competenties. Elders verworven competenties worden vooral verwacht op het domein Management.

Kandidaten die in aanmerking komen voor het éénjarig traject hebben minimaal:
• een afgeronde hbo- of academische opleiding
• ervaring met aansturing van professionals in teams
• voldoende studiemogelijkheden (studeren/stages)

Lees meer over dit traject op de website van het Marnix Onderwijscentrum.  Je kunt je hier ook aanmelden. 

Lees meer over: Hoe word ik schoolleider?