Enigzins formeel
Voorafgaand aan de reis werd een literatuurstudie uitgevoerd naar de mogelijke bestemmingen om antwoord te vinden op de vraag: “Hoe geeft men leiding aan innovaties in het onderwijs?”. Denemarken bleek de ideale kandidaat met Kopenhagen als meest kansrijke gebied. De studenten (allen schoolleiders in het VO/PO/MBO) organiseerden alles zelf: vliegtickets, contacten leggen, programma samenstellen, culturele uitstapjes (verplicht onderdeel), slaapplaatsen, avondeten, verslagleggen, reflectie, kennisdeling en verdere literatuurstudie. De groep van 15 studenten en één begeleidende docent heeft het volgende bezocht:
- 7 scholen
- 1 universiteit
- 1 lerarenopleiding
- 1 vakbond
- 1 ministerie (onderwijs)
- 1 escaperoom
- 1 puzzeltocht
- 3 musea
- 3 gezamenlijke reflectiemomenten
Behalve de inhoud van de studiereis (leidinggeven in het onderwijs) was er ook een belangrijk sociale component. Als groep optrekken, de taken verdelen, elkaar aanvullen, elkaar corrigeren en overzicht houden zijn ook nadrukkelijk deel geweest van het leerproces. Tijdens de reis is voor de groep duidelijk geworden wat collectief leren écht inhoudt.
Bijgevoegde foto 1: bijeenkomst universiteit met Prof Lars Qvortrup (leiderschap onderwijs)
Informeel
Op pad gaan met 15 leiders valt niet mee… In Kopenhagen onderzoek doen naar leiderschap in het Deense onderwijs ook niet. Maar wanneer je met elkaar de schouders eronder zet, wanneer je verschillende talenten goed benut en wanneer je met elkaar duidelijke afspraken maakt, dan lukt bijna alles! Iedereen kan namelijk wel iets en met elkaar sta je sterker! Deze principes lijken misschien clichés maar wij hebben ze voor onze ogen werkelijkheid zien worden.
De week waarin de groep MEL 17-18 Utrecht op reis ging, 18-2 t/m 23-2, ligt alweer enkele weken achter ons. Nu rest nog het verslag. De redactiecommissie heeft daar een flinke kluif aan. Gelukkig is daar alle vertrouwen in omdat zij ook al voor een doortimmerd voorbereidingsplan en een bejubelde literatuurstudie hebben verwoord.

In de voorbereiding, tijdens de reis zelf, en ook in de afronding is door ons (de studenten) geleerd wat écht collectief leren is. Het is erg mooi om te zien hoe ieder zijn aandeel neemt en we tot een gezamenlijk product komen. En niet alleen de inhoud speelde een rol maar net zo belangrijk het groepsproces. Daarom was de keuze om op dag 1 een escaperoom aan te doen een belangrijke strategische overweging van de commissie ‘cultuur en groep’. Zelfs over de teamindeling was nagedacht. Praktische zaken als vlucht, openbaar vervoer, hotel, avondeten en financiën werd door verschillende mensen opgepakt. Wat dat betreft was ook snel duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk voor was. Veelal twee personen op een post. Nadelige bijkomstigheid is wel de grote hoeveelheid sub-app-groepen waar je dan in terecht komt.
Het inrichten van het programma werd overgelaten aan de reisleiding, welke op hun beurt weer het leggen van contacten hadden uitbesteed. Met tomeloze inzet en een vleugje geluk werd het mogelijk om zeven scholen, één universiteit, één lerarenopleiding, één vakbond, één ministerie, en drie reflectiemomenten te bezoeken. Uiteraard dit alles goed verdeeld onder de deelnemers, welke elk een specifiek deel van het onderzoek voor hun rekening namen.
Het was gewoon een succes, anders kan ik het niet noemen.
Arjan Helder
Student Penta Nova MEL
Namens groep MEL 1718 Utrecht
