Nieuws
Nieuwsoverzicht

Nieuwe modules voor schoolleiders

Stel je voor dat de datum voor je herregistratie bij het Schoolleidersregister PO in zicht komt. We horen steeds vaker van schoolleiders dat dit het geval is.

Om te kunnen herregistreren bij het SRPO moet je drie certificaten uploaden.

Zo’n certificaat krijg je bij ons na het volgen van een module. Al onze modules passen bij de thema’s van het SRPO en zijn gevalideerd. Maar wat vooral voorop staat: door het volgen van zo’n module ontmoet je andere schoolleiders. Dat maakt het al leuk!

Nieuwe modules voor schoolleiders

Penta Nova heeft enkele nieuwe modules voor je ontwikkeld, die aan zullen sluiten bij je dagelijkse praktijk als schoolleider.

Bijvoorbeeld de module Goed schoolleiderschap. Deze module gaat over wie je bent als professional en over wie je wilt zijn. Over de keuzes die je maakt en de effecten daarvan: op jezelf, en op de praktijk waarin je werkzaam bent. We werken gezamenlijk aan drie ontwikkelingsgebieden: de persoon achter de schoolleider: wie ben ik?; jouw visie en ambitie: wat wil ik?; en leiderschapsvaardigheden: wat kan ik en wat doe ik?

Een andere nieuwe module is Anders organiseren. Zou je voor je school een ander concept willen? Hoe krijg je je formatie rond en welke keuzes maak je daarin? Allemaal vragen waar je elke dag mee te maken hebt. Leer anders organiseren en anders denken en leer hoe je je team daarin meeneemt.

Je school is altijd in beweging. Vanwege de ontwikkeling van het onderwijs, en natuurlijk vraagt de dagelijkse gang van zaken ook veel. Zo nu en dan wordt deze beweging fors verstoord door crises en calamiteiten waarbij de veiligheid van kinderen en/of personeel in het geding is. Dit doet een stevig beroep op jou als schoolleider, want je bent regisseur en strateeg in het herstellen en bevorderen van de sociale veiligheid op de school.

In de module Effectief omgaan met incidenten en crisis leer je meer handen en voeten geven aan het motto Veiligheid voorop! Je leert nog vaardiger te worden in het hanteren van de spanning en dynamiek die zich voordoen in de school bij onveilige situaties en calamiteiten op het niveau van klassen, het team, gezinnen en op bovenschools niveau.

Strategisch leiderschap is een term die je regelmatig hoort. Er zijn veel maatschappelijke ontwikkelingen gaande die relevant zijn voor het onderwijs en voor schoolleiders. En hoe ga jij daar als schoolleider strategisch mee om? In deze module verkennen we met elkaar hoe jij als leidinggevende strategische keuzes kunnen maken en hoe je daarbij de verschillende sturingsdomeinen elkaar kunt laten versterken. Je krijgt handvatten aangeboden om vanuit hogere orde denken beslissingen te nemen. Daarbij leer je onder andere gebruik te maken van scenario’s.

En natuurlijk hebben we onze andere modules ook nog: Leidinggeven aan een IKC, Leidinggeven aan toekomstgericht onderwijs, Leidinggeven aan de school als gemeenschap, en Kennis- en kwaliteitsontwikkeling. Kijk voor meer informatie, inschrijven en de lesdata op onze website.

Alle modules kunnen ook in company door ons worden verzorgd. Daarbij kunnen jij en je collega’s enkele thema’s combineren zodat je voor je herregistratie voor meerdere thema’s tegelijk een certificaat kunt halen. Neem contact op als je meer wilt weten of als je een oriënterend gesprek wilt voeren.

En mocht je vinden dat je weinig tijd hebt om een module te volgen? Neem dan ook contact met ons op. We denken graag met je mee over andere mogelijkheden, zodat je toch kunt werken aan je herregistratie.